Svijet kritikuje Trumpa zbog povlačenja iz Pariškog sporazuma

Američki predsjednik Donald Trump lično je, u telefonskom razgovoru sa liderima Njemačke, Francuske, Velike Britanije i Kanade, objasnio odluku o povlačenju Sjedinjenih Američkih Država iz Pariškog sporazuma o borbi protiv klimatskih promjena, saopćila je Bijela kuća.

Kako se navodi, Trump je razgovarao sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, kanadskim premijerom Justin Trudeauom i britanskom premijerkom Theresom May.

Trump je „uvjerio lidere kako Amerika ostaje posvećena transatlantskoj alijansi i kako će pojačati napore u zaštiti životne sredine“, navodi se u saopćenju Bijele kuće, javlja Reuters.

Musk i Iger napuštaju Trumpovo savjetničko tijelo

Izvršni direktor firme Tesla Elon Musk i izvršni direktor kompanije Walt Disney Robert Iger u četvrtak su rekli kako će napustiti savjetničko tijelo Bijele kuće nakon što je predsjednik SAD-a Trump objavio da će se njegova država povući iz Pariškog sporazuma o klimi.

„Klimatska promjena je stvarna. Napuštanje Pariza nije dobro za Ameriku ili svijet“, napisao je u objavi na Twitteru Musk, osnivač kompanije za proizvodnju električnih vozila. On je član Trumpovog Foruma za strategiju i politike, te vijeća za radna mjesta u proizvodnji.

Iger je na Twitteru napisao kako je „iz načela dao ostavku na mjesto u predsjednikovom vijeću zbog povlačenja iz Pariškog sporazuma“. On je također član Trumpovog savjetodavnog tijela koje je lider SAD-a osnovao u decembru kako bi mu pomoglo u kreiranju ekonomskih politika.

Prethodno su Italija, Francuska i Njemačka u zajedničkom saopćenju navele kako žale zbog odluke Trumpa da se povuče iz Pariškog sporazuma o borbi protiv klimatskih promjena i odbacile njegovu sugestiju da bi globalni pakt mogao biti revidiran.

Ne može se ponovo pregovarati

Agencija, pozivajući se na izvore, navodi kako je francuski lider Macron to isto „u direktnoj razmjeni mišljenja“ rekao Trumpu tokom sinoćnjeg petominutnog telefonskog razgovora.

„Smatramo kako je zamah koji je stvoren u Parizu decembra 2015. nepovratan i čvrsto vjerujemo kako se o Pariškom sporazumu ne može ponovo pregovarati jer je to vitalno sredstvo za našu planetu, društva i privrede“, piše u zajedničkom saopćenju iza kojeg, pored Macrona, stoje i italijanski premijer Paolo Gentiloni i njemačka kancelarka Merkel.

Lideri tri evropske države su pozvali sve svoje saveznike da ubrzaju napore u borbi protiv klimatskih promjena i naveli kako će učiniti više u pogledu pomoći državama u razvoju da se prilagode tim promjenama.

Trump je jučer objavio kako se SAD povlači iz Pariškog sporazuma o borbi protiv klimatskih promjena.

On je rekao kako će Washington prekinuti primjenu svih neobavezujućih elemenata Pariškog sporazuma.

„Povlačimo se. Kako bih ispunio uzvišenu dužnost zaštite Amerike i njenih građana, SAD će se povući iz Pariškog sporazuma o borbi protiv klimatskih promjena“, rekao je šef Bijele kuće.

On je rekao kako će SAD početi nove pregovore o vraćanju u Pariški sporazum ili „u neku potpuno novu transakciju po uvjetima koji su fer po SAD, njihov biznis, njihove radnike, njihov narod, njihove poreske obveznike“.

„Ako možemo osigurati fer dogovor, to je u redu, a ako to ne možemo, i to je u redu“, rekao je američki predsjednik.

Obamin stav

Nakon toga su svjetski lideri i naučnici kazali kako je povlačenje SAD-a iz Pariškog sporazuma pogrešno za budućnost djece.

Trumpova odluka da SAD istupi iz Pariškog sporazuma neće zaustaviti djelovanje kako bi se riješio jedna od najozbiljnijih problema sa kojima se suočava naša planeta, rekli su politički čelnici, naučnici, aktivisti i drugi stručnjaci.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres „ostaje uvjeren u to da će američki gradovi, države i poslovni krugovi raditi na tome da smanje emisije fosilnih goriva“, rekao je njegov glasnogovornik.

Bivši američki predsjednik Barack Obama kritizirao je odluku svog nasljednika o povlačenju, ali i izrazio uvjerenje kako će američke države i poslovni sektor raditi snažnije na tome da zaštite planetu.

„Čak i ako Amerika nije lider; pa čak i ako se ova administracija pridruži šačici zemalja koje odbacuju budućnost, uvjeren sam da će naše države, gradovi i poslovni krugovi iskoračiti i učiniti čak više da pokažu put i pomognu zaštititi za buduće generaciji ovaj jedini planet koji imamo“, rekao je Obama.

Mitt Romney, republikanski kandidat za Bijelu kuću 2012. godine, rekao je kako je u pitanju i „status Amerike kao svjetskog lidera“.

Kineski premijer Li Keqiang naglasio je kako će njegova država ispuniti svoje obaveze.

„No naravno, želimo to učiniti u saradnji s drugima“, dodao je.

‘Teška greška’

Čelnici Evropske unije bili su nešto oštriji. Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker ocijenio je Trumpovu odluku „teškom greškom“.

„Ta je odluka teška greška“, napisao je na Twitteru na engleskom i na njemačkom, nekoliko minuta nakon očekivane izjave čelnika Bijele kuće.

Italijanski premijer Gentiloni pozvao je u četvrtak svijet da ne odustane.

„Ne smijemo se povući… Italija se obavezala smanjivati emisije (stakleničkih plinova), na obnovljive izvore energije, na održivi razvoj“, napisao je Gentiloni na Twitteru.

Do danas je 147 država ratificiralo Pariški sporazum.

Izvor: Agencije