Macron: Pariski sporazum će biti ispunjen

Macron: 'Sporazum će biti ispunjen uprkos objavi Donalda Trumpa' (EPA)

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron izjavio je da će Pariški sporazum o klimatskim promjenama biti ispunjen uprkos objavi predsjednika SAD-a Donalda Trumpa o povlačenju SAD-a iz njega.

On je to izjavio nakon sastanka sa gradonačelnicom Pariza Anne Hidalgo i gradonačelnikom New Yorka Michaelom Bloombergom u Parizu, prenosi Reuters.

“Pariski sporazum nepovratan je i bit će ispunjen zato što je to naša odgovornost”, izjavio je Macron.

Kako je Reuters prethodno prenio saopćenje Bijele kuće, Trump je lično, u telefonskom razgovoru s liderima Njemačke, Francuske, Britanije i Kanade, objasnio odluku da se Sjedinjene Države povuku iz Pariskog sporazuma.

Zamah koji je stvoren u Parizu

Kako se navodi, Trump je razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, francuskim predsjednikom Macronom, kanadskim premijerom Justinom Trudeauom i britanskom premijerkom Theresom May.

Trump je “uvjerio lidere da SAD ostaje posvećen transatlantskoj alijansi i da će pojačati napore u zaštiti životne sredine”, navodi se u saopćenju.

Prethodno su Italija, Francuska i Njemačka u zajedničkom saopćenju navele da žale zbog Trumpove odluke da se povuče iz Pariskog sporazuma o borbi protiv klimatskih promjena i odbacile njegovu sugestiju da bi globalni pakt mogao biti revidiran.

Pozivajući se na izvore, agencija navodi da je francuski predsjednik to isto “u direktnoj razmjeni mišljenja” rekao Trumpu tokom petominutnog telefonskog razgovora.

“Smatramo da je zamah koji je stvoren u Parizu u decembru 2015. nepovratan i čvrsto vjerujemo da se o Pariskom sporazumu ne može ponovo pregovarati imajući u vidu da je to vitalno sredstvo za našu planetu, društva i privrede”, piše u zajedničkom saopćenju, iza kojeg, osim Macrona, stoje i italijanski premijer Paolo Gentiloni i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Poziv evropskih lidera

Lideri triju evropskih država pozvali su sve svoje saveznike da ubrzaju napore u borbi protiv klimatskih promjena i naveli da će učiniti više u pogledu pomoći zemljama u razvoju da se prilagode tim promjenama.

Trump je rekao da će SAD prekinuti primjenu svih neobavezujućih elemenata Pariskog sporazuma.

“Povlačimo se. Kako bih ispunio uzvišenu dužnost zaštite Amerike i njenih građana, SAD će se povući iz Pariskog sporazuma o borbi protiv klimatskih promjena”, rekao je šef Bijele kuće.

Izvor: Agencije