Kineski i ruski brodovi u blizini vojne vježbe NATO-a

U vježbu NATO-a uključeno je 1.500 vojnika iz SAD-a, Poljske, Britanije i Litvanije (www.usafe.af.mil)

Kineska mornarička flota krenula je ka Baltičkom moru kako bi učestvovala na zajedničkoj vježbi sa Rusijom. Tri broda predvođena vojnim razaračem krenula su ka toj regiji, a u blizini je vježbu održao i NATO.

Kineski brodovi bi se trebali spojiti sa ruskim za vježbe blizu Sankt Peterburga i Kalinjingrada, prenosi AFP.

Kineski marinci i helikopteri učestvovat će na vježbi, koja će biti održana krajem jula.

Cilj vježbe je da se konsolidira i unaprijedi kinesko-rusko strateško partnerstvo i produbi prijateljska i praktična saradnja dvije vojske, prenosi Tanjug kinesku agenciju Xinhua.

Sa druge strane, i NATO je održao prve “ratne igre” u toj regiji, sa fokusom na odbranu Suwalki procjepa, koridora koji je kritičan za sigurnost baltičkih saveznika, saopćili su danas zvaničnici.

U vježbi “Željezni vuk”, u kojima učestvuje 1.500 vojnika iz SAD-a, Poljske, Britanije i Litvanije, snage NATO-a prvi put uvježbavaju mogući scenarij prema kojem bi Rusija mogla pokušati odsjeći baltičke države od ostatka Saveza.

Uski pojas na poljsko-litvanskoj granici je “u sendviču” između ruske enklave Kalinjingrad i Bjelorusije, koja je blizak saradnik Kremlja.

NATO snage uvježbavaju mogući scenarij prema kojem bi Rusija mogla pokušati baltičke države odsjeći od ostatka Saveza [http://www.usafe.af.mil]

‘Ahilova peta’

Vojni stratezi upozoravaju da je to “Ahilova peta” istočnog boka NATO-a, jer bi njegovo oduzimanje odsjeklo tri saveznice i baltičke članice alijanse – Estoniju, Latviju i Litvaniju.

Rusija negira bilo kakve namjere o invaziji na Baltik i tvrdi da je NATO taj koji prijeti stabilnosti u istočnoj Evropi, podsjeća Hina.

Predsjednica Litvanije Dalija Gribauskajte navela je da vježba, fokusirana na dovođenje savezničkih snaga u Suwalki procjep iz Poljske u Litvaniju, šalje “snažnu poruku o spremnosti NATO-a i opredjeljenje za sigurnost u regiji”, prenosi AFP.

“Dok se suočavamo sa prijetnjama, uvjereni smo u sebe, naše saveznike i zajedničke odbrambene sposobnosti”, rekla je ona u saopćenju.

Strahovi da će Rusija pokušati da napadne Suwalki procjep pojavili su se nakon što je Rusija 2014. godine proglasila aneksiju Krima.

Izvor: Agencije