Mattis: Rat sa Sjevernom Korejom bio bi katastrofalan

Jim Mattis: Sjevernokorejci su na granici nagomilali artiljeriju i projektile kojima mogu gađati Seul (AP)
Jim Mattis: Sjevernokorejci su na granici nagomilali artiljeriju i projektile kojima mogu gađati Seul (AP)

Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici pobijedili bi u ratu sa Sjevernom Korejom, ali bi on bio “katastrofalan” za civile na tom području, ocijenio je američki ministar odbrane Jim Mattis.

“Bio bi to katastrofalan rat, ponajviše za nedužne ljude”, pa tako “vrlo vjerovatno i u Japanu”, rekao je ministar pred kongresnim odborom.

“Činimo sve što je u našoj moći kako se to ne bi dogodilo i kako bismo to riješili diplomatskim putem.”

Sjevernokorejci su na granici nagomilali artiljeriju i projektile kojima mogu gađati Seul i koji bi najvjerovatnije prouzrokovali “strašnu štetu” u južnokorejskoj prijestolnici prije nego bi bili uništeni, dodao je.

“Takav rat mi, zapravo, ne želimo.”

Sankcije za sjevernokorejske čelnike

Sjeverna Koreja želi razvijati nuklearne projektile kojima može gađati američki kontinent.

Washington smatra režim u Pjongjangu “najopasnijom prijetnjom miru i sigurnosti”.

Američki predsjednik Donald Trump se nakon izbora okrenuo Pekingu, tražeći od njega da obuzda nuklearne planove Pjongjanga, kojem je glavni saveznik.

“Kina je pozitivno odgovorila u nekim aspektima”, ocijenio je Mattis, podsjetivši da je Peking prošle sedmice glasao za rezoluciju Ujedinjenih naroda kojom se uvode sankcije za 14 sjevernokorejskih čelnika.

Bit će to među glavnim pitanjima o kojima će Mattis i državni sekretar Rex Tillerson iduće sedmice u Washingtonu razgovarati  s kineskim kolegama.

Izvor: Agencije


Povezane

VIjeće sigurnosti UN-a izglasao je sankcije za više zvaničnika i agencija Sjeverne Koreje zbog njihove podrške programu Pjongjanga razvijanja balističkih raketa i nuklearnih glava. Jednoglasno usvojena rezolucija dolazi nakon što je Sjeverna Koreja ove godine ispalila 12 balističkih raketa, suprotno postojećoj rezoluciji Vijeća sigurnosti kojom je zabranjeno takvo djelovanje. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO