Britanija može ostati u Uniji, ali uz lošije uvjete

'Kao i u Alisi u zemlji čudesa, nisu sva vrata ista', kaže Verhofstadt (AP)
'Kao i u Alisi u zemlji čudesa, nisu sva vrata ista', kaže Verhofstadt (AP)

Velika Britanija može promijeniti mišljenje i ostati u Europskoj uniji, ali ne treba očekivati da će i dalje dobijati refundaciju iz proračuna EU-a ili izuzeća iz europskih pravila, izjavio je u srijedu koordinator Europskog parlamenta za Brexit.

“Jučer je Emmanuel Macron, novi francuski predsjednik, govorio o otvorenim vratima. Da će Britanija, ako promijeni mišljenje, imati otvorena vrata”, rekao je Guy Verhofstadt.

“Slažem se. Međutim, kao i u Alisi u zemlji čudesa, nisu sva vrata ista. To će biti sasvim nova vrata, s novom Europom, Europom bez refundacije… sa stvarnim ovlastima i jedinstvom”, kazao je Verhofstadt, kako prenosi Hina.

Bivši liberalni belgijski premijer zagovara tješnju integraciju s tim da nacionalne vlade daju više ovlasti Briselu.

Brojna izuzeća iz pravila EU-a

Kao i mnogi drugi, on je kritizirao britansko pravo, koje je ispregovarala premijerka Margaret Thatcher ’80-ih godina, a koje omogućuje Londonu da dobije natrag otprilike pola svojih izdvajanja u proračun EU-a kao refundaciju.

Britanija također uživa mnoga izuzeća iz pravila EU-a, među kojima je i ono da se nikad neće pridružiti eurozoni.

Danski ministar vanjskih poslova također se oglasio u srijedu vezano za eventualnu promjenu mišljenja Velike Britanije o članstvu u Uniji.

“Ako se oni sutra predomisle i kažu da žele biti dio [EU-a], Danska je otvorena za tu ideju”, rekao je Anders Samuelsen na tiskovnoj konferenciji.

Takvo je stajalište ranije, uz Macrona, iznio i njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO