Hrvatska podržava Ukrajinu bez obzira na Rusiju

Plenković je ostao pri stavu izrečenom u novembru prošle godine, koji je izazvao burnu reakciju ruskog ambasadora u Zagrebu (Al Jazeera)

Hrvatska svojim iskustvom želi pomoći Ukrajini pri mirnoj integraciji područja na istoku zemlje pod okupacijom Ruske Federacije, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković na sastanku s ukrajinskim premijerom Volodimirom Grojsmanom u Zagrebu.

Plenković je tako ostao pri stavu izrečenom u novembru prošle godine, koji je izazvao burnu reakciju ruskog ambasadora u Zagrebu.

Hrvatski premijer izjavio je da njegova zemlja daje punu podršku Ukrajini, te da se njegov stav neće promijeniti ni za milimetar, na šta je njegov ukrajinski kolega rekao da je takav stav jedini ispravan.

Zahvalnost Ukrajine

“Budući da se ponavlja ta teza o nekoj kritici na izjave koje su identične onome što sam ja rekao danas i koje su, ne stav mene osobno, nego je to politika Hrvatske države… to je politika iza koje stoje sve hrvatske institucije, iza koje stoji moja vlada i to je principijelna, odgovorna, jedina moguća politika. Da li se ona nekome sviđa ili ne, to je nešto drugo”, poručio je Plenković.

Grojsman je rekao: “Ja shvatam da to za Rusiju danas nije u prioritetu. Svi koji žele mir, koji ratuju za poštivanje prava uvijek dobijaju kritiku Moskve i to je jedan od načina hibridnog rata. Htio bih zahvaliti gospodinu Plenkoviću za njegov stav i podršku.”

Nakon što je Plenković u novembru na Nacionalnom univerzitetu u Kijevu rekao da će Hrvatska nastaviti podržavati euroatlantske težnje Ukrajine i pomoći joj svojim iskustvima u tome i u mirnoj reintegraciji njenih okupiranih područja, Moskva je izrazila zabrinutost zbog stvaranja radne grupe hrvatske Vlade za saradnju sa Ukrajinom.

Izvor: Al Jazeera