Sastanak Merkel – Li: Njemačka i Kina pouzdani partneri

Premijeri Njemačke i Kine još od 2004. godine održavaju redovne godišnje sastanke (Anadolija)

Njemačka kancelarka Angela Merkel i kineski premijer Li Keqiang saglasni su o pouzdanosti partnerstva između dviju zemalja i najavili su daljnju saradnju na razvoju bilateralnih odnosa, ali i procesu uvođenja trgovinske liberalizacije između Evrope i Kine.

Kancelarka Merkel u Berlinu je primila kineskog kolegu Lija, koji je doputovao u dvodnevnu zvaničnu posjetu Njemačkoj, prenosi Anadolija.

Premijeri Njemačke i Kine još od 2004. godine održavaju redovne godišnje sastanke.

Zajedničke investicije

Nakon sastanka čelnici dviju vlada održali su zajedničku konferenciju za novinare, na kojoj je Li pozvao na zajedništvo u promociji uvođenja slobodne trgovine i intenziviranja uzajamnih i zajedničkih investicija između Kine i Evrope.

“Nadam se da će Kina i Njemačka jakom bilateralnom saradnjom zajedno raditi na savladavanju globalnih izazova i tako poslati pozitivan signal za stabilnost, saradnju i razvoj u svijetu”, poručio je Li.

On je, također, rekao da je važno poštivanje međunarodnog sporazuma za borbu protiv klimatskih promjena.

“Za Kinu je važna borba protiv klimatskih promjena i ostajemo privrženi Pariskom sporazumu. Kina je odgovorna po tom pitanju i u tome nije sama. Velika smo zemlja i izvršavamo svoje obaveze. Posredstvom Ujedinjenih nacija pokušat ćemo proći veliki ispit”, rekao je Li.

Izrazivši zabrinutost zbog događaja u susjednoj Sjevernoj Koreji, kineski premijer rekao je da američko slanje vojnih snaga u regiju ne doprinosi rješenju krize.

Pjongjang prijetnja globalnom miru

I kancelarka Merkel rekla je da će zvanični Berlin nastaviti raditi sa strateškim partnerom Pekingom na intenziviranju saradnje u svim oblastima, uključujući privredu, kulturu, autoindustriju i zajedničke investicije.

Osvrnuvši se na sve češće provokacije i testiranje balističkih raketa u Sjevernoj Koreji, Merkel je rekla da je to prijetnja globalnom miru i da želi zadržati sankcije prema Pjongjangu, uz nadu da će problem biti riješen mirnim putem.

Ističući da su Njemačka i Kina saglasne o neophodnosti nastavka i intenziviranja borbe protiv globalnog terorizma, Merkel je izrazila zadovoljstvo kineskom porukom da će ostati privržena implementaciji Pariskog sporazuma o borbi protiv klimatskih promjena.

U nastavku evropske turneje šef Vlade Kine otputovat će u Brisel i sastati se sa čelnicima Belgije te prisustvovati 19. samitu lidera Kine i Evropske unije.

Izvor: Agencije