Sjeverna Koreja uhapsila još jednog Amerikanca

Smatra se da postoji mnogo ograničenja za realnu procjenu situacije s hranom u Sjevernoj Koreji (AP)

Sjeverna Koreja objavila je u nedjelju da je uhapsila još jednog američkog državljanina zbog sumnje na neprijateljsku djelatnost protiv države.

On je četvrti američki građanin uhapšen u toj izoliranoj komunističkoj zemlji u doba povećanih diplomatskih napetosti. 

Kim Hak-song, uhapšen 6. maja, radio je na Univerzitetu za nauku i tehnologiju (USTP) u Pjongjangu, objavila je službena novinska agencija KCNA.

“Nadležna institucija DPRK (Demokratske Narodne Republike Koreje) privela je američkog građanina Kima Haka Songa 6. maja prema zakonu DPRK o sprječavanju njegove neprijateljske aktivnosti protiv nje”, javlja KCNA.

Kim Hak-song je četvrti građanin Sjedinjenih Država koji je sada u sjevernokorejskom zatvoru. 

Prije njega 22. aprila uhapšen je Kim Sang-duk, zvan i Tony Kim, koji je bio priveden na aerodromu u Pjongjangu jer je “izvodio neprijateljske radnje radi rušenja Narodne Demokratske Republike Koreje”.

Pritisak na SAD

USTP je objavio da je bio uhapšen u trenutku kad se spremao napustiti zemlju nakon što je predavao nekoliko sedmica u toj ustanovi.

Još dvojica Amerikanaca odranije su u sjevernokorejskim zatvorima – Otto Warmbier, 22-godišnji student te Kim Dong-chul, 62-godišnji korejsko-američki misionar.

SAD smatra  da su hapšenja Amerikanaca sredstvo pritiska dok vlada napetost na najvišoj razini između Sjeverne Koreje i međunarodne zajednice zbog nuklearnog i balističkog programa Pjongjanga.

USTP, koji su utemeljili strani kršćanski evangelisti, otvorilo je vrata 2010. i ima izvjestan broj američkih nastavnika. Polaznici su djeca elite.

Izvor: Agencije