Sirija: U zračnim napadima koalicije poginulo 1.256 civila

Snage međunarodne koalicije počele su 3. septembra 2014. operacije protiv oružane grupe ISIL (EPA)

Sirijska mreža za ljudska prava (SOHR) saopćila je u petak da je u dosadašnjim operacijama snaga međunarodne koalicije predvođene SAD-om u borbi protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) poginulo 1.256 civila, među kojima 383-oje djece i 221 ženska osoba, javlja Anadolija.

U SOHR-ovom obimnom izvještaju navodi se da je tokom prethodnih 1.000 dana, koliko traju operacije protiv ISIL-a u Siriji, dnevno smrtno stradao najmanje jedan civil.

Snage međunarodne koalicije počele su 3. septembra 2014. operacije protiv grupe ISIL.

U zračnim napadima izvršenim 2014. i 2015. godine meta napada koalicije uglavnom su bili vojni objekti ISIL-a, uz neznatan broj civilnih žrtava.

U izvještaju se navodi da je 2016. i tokom prva četiri mjeseca 2017. godine izvršen mnogo veći broj zračnih napada, u kojima je stradao i znatno veći broj civila.

Nikome nije plaćena odšteta

Samo u periodu od 1. januara 2016. do maja 2017. u operacijama protiv ISIL-a poginulo je 998 civila, od čega 304-ero djece i 178 žena.

SOHR također navodi da su koalicijske snage predvođene SAD-om od kraja 2015. godine, pod izgovorom borbe protiv ISIL-a, otvoreno pružale podršku snagama Partije demokratskog jedinstva, sirijskog ogranka Radničke partije Kurdistana.

U izvještaju se navodi da veći dio opozicije, kao i sirijskog naroda, jedinice PYD-a smatraju neprijateljem.

Iz SOHR-a upozoravaju da, uprkos civilnim žrtvama u operacijama međunarodne koalicije, još nikome nije plaćena odšteta, upućeno izvinjenje niti je neko snosio odgovornost ili uklonjen sa dužnosti.

Izvor: Al Jazeera