Trump će uskoro objaviti odluku o Pariskom sporazumu

Donald Trump, SAD, Predsjednik
Sporazum o klimi, koji je krajem 2015. godine potpisalo više od 190 zemalja, želi ograničiti globalno zagrijavanje (AP)

Predsjednik SAD-a Donald Trump oglasio se u srijedu na Twitteru, u jeku medijskih izvještaja da će se SAD povući iz Pariskog sporazuma o klimi, napisavši da će uskoro objaviti svoje namjere.

“Objavit ću svoju odluku o Pariskom sporazumu u idućih nekoliko dana”, napisao je Trump.

Portal Politico izvijestio je da Trump planira povlačenje iz tog sporazuma, a drugi portal Axios navodi, pozivajući se na dva neidentificirana izvora koji su direktno upućeni u tu odluku, da je Trump odlučio napustiti taj sporazum.

Trump, koji je ranije nazvao globalno zatopljenje obmanom, odbio je podržati Pariski sporazum na samitu G7 u subotu, izjavivši da mu treba više vremena za donošenje odluke. 

Fox News potvrdio je povlačenje pozivajući se na neidentificirani izvor.

Axios navodi da detalje povlačenja razrađuje tim u kojem je direktor Agencije za zaštitu okoliša Scott Pruitt.

Treba donijeti odluku o tome hoće li to biti formalno povlačenje, za koje bi moglo biti potrebno tri godine ili će izaći iz ugovora Ujedinjenih nacija na kojem se zasniva taj sporazum, što bi bilo brže, ali ekstremnije.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claud Juncker rekao je danas da Evropa mora jasno reći Sjedinjenim Američkim Državama da povlačenje iz sporazuma nije jednostavan proces i da će on trajati godinama. 

“Dužnost Evrope jest reći da to tako ne ide”, istakao je Juncker na predavanju o budućnosti Evrope koje je organiziralo njemačko udruženje poslodavaca BDA, prenosi Reuters.

“Amerikanci ne mogu tek tako napustiti sporazum o zaštiti klime. Trump vjeruje da mogu jer nije upoznat sa detaljima”, rekao je on studentima. Kako je objasnio, Sjedinjenim Američkim Državama bilo bi potrebno nekoliko godina da se oslobode obaveza koje prostječu iz potpisivanja Pariskog sporazuma.

“Evropska komisija nije unaprijed bila upozorena o mogućnosti da se SAD povuče iz globalnog sporazuma o borbi protiv klimatskih promjena”, izjavila je danas glasnogovornica Komisije, javlja Reuters.

Evropska komisija danas je saopćila i da je EU spremna preuzeti globalno liderstvo ako se SAD povuče iz globalnog sporazuma o klimi.

Ograničiti globalno zagrijavanje

Pariski sporazum o klimi, koji je krajem 2015, nakon godina teških pregovora potpisalo više od 190 zemalja, među kojima i Sjedinjene Američke Države, želi ograničiti globalno zagrijavanje na manje od dva stepena Celzija, a odnosi se na razdoblje od 2020. godine nadalje.

Do 2030. godine, prema UN-ovom programu za okoliš, godišnje emisije stakleničkih plinova bit će 12 do 14 milijardi tona ugljičnog dioksida više od planiranih 42 milijarde tona.

U 2014. godini iznosile su 52,7 milijardi tona.

Sporazum od svih zemalja zahtijeva da osmisle planove koji će omogućiti da se povećanje temperature ograniči na manje od dva stepena u odnosu na predindustrijsko razdoblje.

Trump je u svojoj predizbornoj kampanji obećao da će povući SAD iz Pariskog sporazuma i povećati vađenje nafte, plina i uglja u SAD-u.

Izvor: Agencije