Video: Ciklon uništio izbjegličke kampove Rohinja

Ciklon Mora s vjetrom jačine 35 kilometara na sat pogodio je u utorak ujutro jugoistok Bangladeša i poharao izbjegličke kampove gdje su smještene Rohinje.

Ciklon je pogodio Bangladeš između gradova Chittagong i Cox's Bazar u 6 sati po lokalnom vremenu, objavila je meteorološka služba. 

Vlasti su ranije evakuirale više od 300.000 ljudi iz regije pošto su oglasile najvišu opasnost.

Isprva su vlasti planirale evakuirati milion ljudi, ali su od toga odustale jer se oluja činila manje snažnom nego što se predviđalo.

Čelnik zajednice Rohinja svjedočio je o štetama u izbjegličkim kampovima okruga Cox's Bazar gdje živi 300.000 pripadnika te muslimanske zajednice koja je progonjena u Mijanmaru, a utočište je našla u susjednom Bangladešu. 

“Oko 20.000 nastambi u kampovima Rohinja oštećeno je olujom”, rekao je Abdus Salam. “Neke su osobe povrijeđene, no nema poginulih,” rekao je.

U maju je ciklon Roanu zahvatio južnu obalu Bangladeša, usmrtio dvadeset osoba, a 500.000 osoba je raseljeno.

Najprogonjenija manjina

U oktobru prošle godine, nakon što je mijanmarska vojska izvela akciju protiv pobunjenika, približno 74.000 Rohinja izbjeglo je u Bangladeš gdje je prijašnjih godina već stiglo njih 200.000.

Iako 800.000 Rohinja muslimana generacijama živi u Mijanmaru, vlasti ih smatraju strancima, a mnogi stanovnici doživljavaju ih kao ilegane imigrante iz Bangladeša i neprijateljski se odnose prema njima.

Ujedinjeni narodi smatraju Rohinje jednom od najprogonjenijih manjina na svijetu. 

Rohinje u Mijanmaru žive u pokrajini  Rakhine (bivši Arakan) koja graniči sa Bangladešom. Rohinje vjeruju da su potomci autohtonog stanovništva koje je prihvatilo islam prije nekoliko stoljeća, ali Vlada Mijanmara ih nikada nije prihvatila kao zasebnu etničku grupu.

Nemaju pravo na državljanstvo, a često su meta ugnjetavanja i progona, zbog čega spas traže u Bangladešu i drugim zemljama.

Izvor: Agencije