Iran spreman poslati mirovne snage u Siriju

Iran je jedan od glavnih saveznika sirijskog predsjednika Bashara al-Assada (AP)

Vlasti Irana poručile su da su spremne poslati mirovne snage u Siriju kako bi nadgledale provedbu dogovorenog primirja u toj zemlji.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Irana Bahram Qassemi izjavio je da su nastavljeni pregovori između Irana, Rusije i Turske u vezi s provedbom primirja u četiri nekonfliktne zone određene tokom mirovnog procesa u Astani, prenosi Anadolija.

“U tom kontekstu Iran je spreman poslati i mirovne snage kako bi ojačao primjenu primirja u tim regijama”, rekao je Qassemi.

Politička kriza u Siriji eskalirala je u građanski rat u martu 2011, kada su snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada silom pokušale ugušiti masovne antivladine proteste.

Iran i Rusija podržavaju Assada

Prema zvaničnim podacima Ujedinjenih naroda, u dosadašnjim sukobima u Siriji ubijeno je 250.000 ljudi, ali nevladine organizacije tvrde da je ubijeno najmanje 470.000 ljudi.

Iran i Rusija najglasniji su saveznici sirijskog predsjednika Assada, dok Turska podržava opoziciju.

Mirovni proces za Siriju započet je 2012. godine u Ženevi.

Početkom maja, na pregovorima u kazahstanskoj prijestonici Astani, delegacije Rusije, Turske i Irana dogovorile su uspostavu nekonfliktnih zona u Siriji i usaglasile koordiniran nadzor poštivanja prekida sukoba u tim regijama.

Izvor: Agencije