Vijeće sigurnosti UN-a raspravljat će o Sjevernoj Koreji

Sjeverna Koreja ispalila je u nedjelju balističku raketu u vode nadomak svojoj istočnoj obali (Reuters)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija sastat će se u utorak iza zatvorenih vrata povodom najnovije raketne probe koju je Sjeverna Koreja izvršila u nedjelju, a sjednica će biti održana na zahtjev SAD-a, Japana i Južne Koreje, javlja Reuters pozivajući se na neimenovane diplomate.

Sjeverna Koreja ispalila je u nedjelju balističku raketu u vode nadomak svojoj istočnoj obali, što je druga raketna proba te zemlje u roku od samo sedam dana.

Zapovjedništvo Južnokorejskih oružanih snaga objavilo je da je sjevernokorejski projektil ispaljen s lokacije u blizini Pukchanga i da je preletio približno 500 kilometara.

Japan je potvrdio da je projektil pao izvan isključivog privrednog pojasa te zemlje i da nije nanio štete brodovima.

Sankcije od 2006. godine

Južnokorejska novinska agencija Yonhap prenijela je, pozivajući se na neimenovane izvore, kako vjerovatno nije riječ o interkontinentalnoj balističkoj raketi.

Južna Koreja saopćila je da je najnoviji potez Pjongjanga pokopao nade nove liberalne vlade u Seulu u postizanje mira između dvije susjedne zemlje.

Vijeće sigurnosti UN-a prvi je put uvelo sankcije Sjevernoj Koreji 2006. godine, a nakon toga je pooštravalo mjere kao odgovor na pet nuklearnih proba i lansiranje dviju raketa dugog dometa Pjongjanga, koji prijeti i šestom nuklearnom probom.

Izvor: Agencije