SAD prodaje S. Arabiji oružje vrijedno 110 milijardi dolara

Uz borbenu opremu, Amerikanci planiraju i obučavati saudijske trupe (AP)

Bijela kuća je potvrdila da je prvog dana posjeta predsjednika Donalda Trumpa Saudijskoj Arabiji dogovorena prodaja američkog oružja, vrijednog gotovo 110 milijardi dolara, tom kraljevstvu koje je tradicionalni saveznik Washingtona.

“Paket obrambene opreme i usluga predstavlja podršku dugoročnoj sigurnosti Saudijske Arabije i zaljevske regije u svjetlu iranskih prijetnji”, naveo je neimenovani dužnosnik Trumpove administracije, a prenosi AFP.

Po njegovim riječima, prodajom će biti poboljšana saudijska “mogućnost da pridonese antiterorističkim operacijama širom regije, čime će se smanjiti teret koji se nalazi na američkoj vojsci u obavljanju tih operacija”.

Agencija AP navodi da, uz opremu, taj paket obuhvaća i obučavanje trupa, a Trump bi tu informaciju trebao obznaniti tokom posjeta Saudijskoj Arabiji ovog vikenda.

Konstatira se i da su u američkom paketu tenkovi, bojni brodovi, sustavi raketne obrane te radarska, komunikacijska i tehnologija cyber-sigurnosti.

Stara obećanja

Veći dio paketa odnosi se na ono što je SAD obećao Saudijcima prije dolaska Trumpa na vlast.

AP navodi da je, odvojeno od informacije dobivene od neimenovanih dužnosnika, Trumpova administracija informirala Kongres da će prodati 500 milijuna dolara vrijednu isporuku precizno vođenog streljiva Saudijskoj Arabiji.

State Department naveo je da će streljivo poboljšati mogućnosti gađanja saudijske vojske, posebno u Jemenu, gdje je kritizirana zbog civilnih žrtava u borbi protiv pobunjenika koje podržava Iran.

Trumpov posjet počeo je u subotu, a dio je njegove prve predsjedničke turneje otkad je preuzeo dužnost. 

Saudijska Arabija podržava Trumpa u naporima za rješavanje izraelsko-palestinskog konflikta i također se slaže sa SAD-om “u suprotstavljanju agresivnoj politici Irana i njegovoj podršci terorizmu”.

Izvor: Al Jazeera i agencije