Hrvatska: Policija čuvala granicu, slovensku notu nismo zaprimili

Piranski zaljev, Savudrijska vala, Slovenija, Hrvatska
Slovenija navodne incidente povezuje s očekivanom presudom arbitražnog suda o granici (EPA)

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u petak je na upit da komentira napis u slovenskim novinama Dnevnik o incidentu u Savudrijskoj vali (Piranskom zaljevu) prilikom kojeg je, kako se navodi, patrolni brod hrvatske policije uplovio u slovenske teritorijalne vode te najavi službenog prosvjeda Ljubljane, reklo kako je nedavna intervencija hrvatske granične policije u Savudrijskoj vali bila sukladna zakonu, a da najavljenu slovensku prosvjednu notu o tome još nije zaprimilo.

“Intervencija hrvatske pomorske granične policije u spomenutom slučaju jedan je od uobičajenih zadataka ispunjenih sukladno zakonskim odredbama o nadzoru državne granice na temelju kojih hrvatska granična i pomorska policija postupa kada je utvrđena povreda državne granice ili nedopušten ulazak u državno područje Republike Hrvatske”, rekao je ured glasnogovornika MVEP-a u odgovoru na upit Hine da komentira napis u slovenskim novinama i uputio na Ministarstvo unutarnjih poslova RH za detaljnije informacije o navedenom slučaju.

Stier: Pitanje implementacije sporazuma

U vezi s pisanjem slovenskih medija ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier je u petak podsjetio kako Slovenija i Hrvatska imaju sporazum koji “u nedostatku dogovora oko same demarkacije granice rješava takve probleme da ne dođe do incidenata” i ocijenio da je, prema tome, “to pitanje implementacije toga sporazuma”.

“Moramo još jednom ponoviti, što se tiče samog utvrđivanja demarkacije granice tu smo otvoreni za razgovor s Ljubljanom” rekao je Stier novinarima. 

Slovenski mediji javili su kako će Slovenija uskoro Hrvatskoj uputiti prosvjednu notu zbog novih događaja u Savudrijskoj vali, odnosno Piranskom zaljevu, koje slovenska strana smatra incidentima.

Kako navodi Dnevnik, u jednom takvom incidentu patrolni brod hrvatske policije prošlog tjedna je uplovio u slovenske teritorijalne vode, a hrvatska policija se agresivno ponašala prema slovenskom patrolnom brodu koji je pokušavao “zaštititi” slovenskog ribara čije se plovilo nalazilo blizu sredine zaljeva.

“Lovio sam ribe na području na kojemu to uvijek činim, kad su do nas doplovila dva broda hrvatske policije. Upozorili su nas da smo u hrvatskim vodama i da se okrenem prema Piranu”, kazao je za Dnevnik piranski ribar Elvin Sabadin, opisujući događaj svoje ribarice “Deklica”, kako prenosi Hina.

‘Agresivan manevar’

Nakon toga su, navodi list, na mjesto događaja doplovili slovenski policajci i rekli im da su to slovenske teritorijalne vode, ali su hrvatski prema njima napravili “agresivan manevar”, pokušavajući ih izgurati, no izbjegnut je sudar dvaju policijskih plovila i “nije bilo ozlijeđenih”, navodi ljubljanski dnevnik.

Takvi su “incidenti” navodi list, u zadnje vrijeme sve češći, što slovenska strana povezuje s očekivanom presudom arbitražnog suda o granici, za koju je Hrvatska rekla da je neće poštovati.

Slovenska je policija o incidentu izvijestila i svoje Ministarstvo vanjskih poslova koje će uskoro reagirati, navodi Dnevnik.

Poduzet ćemo mjere u skladu s našim nadležnostima, rečeno je Dnevniku u ministarstvu, te su upozorili da su prije mjesec dana poslali u Zagreb prosvjednu notu zbog “širenja hrvatskog uzgajališta školjaka”.

Članak 10. arbitražnog sporazuma izričito obvezuje ugovorne strane da se do konačnog rješenja graničnog spora suzdrže svih postupaka ili izjava koje bi spor zaoštrile, kažu slovenski diplomati.

List podsjeća na poznate razlike u gledanju na arbitražu i granični spor, osobito kad je riječ o razgraničenju.

Hrvatska je odstupila od granične arbitraže sa Slovenijom jer smatra da je arbitražni proces nepovratno kompromitiran nakon što je otkriveno da su se slovenski predstavnik u arbitražnom sudu Jernej Sekolec i djelatnica Ministarstva vanjskih poslova Slovenije Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca.

Plenković: Arbitraža završena priča

Zagreb stoga nudi da se spor riješi bilateralno, na što Ljubljana ne pristaje.

Hrvatski premijer Andrej Plenković nedavno je izjavio kako je u Briselu predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru i slovenskom premijeru Miri Ceraru prenio čvrsto stajalište da je arbitraža o hrvatsko-slovenskom graničnom sporu za Hrvatsku završena priča.

Slovenija smatra da arbitražni postupak treba nastaviti i da će njegova odluka trebati biti primijenjena i uvažena i od hrvatske strane, te drži da u međuvremenu slovenska policija faktički kontrolira većinu Savudrijske vale u kojoj po tom tumačenju smiju loviti samo slovenski ribari.

Hrvatska, s druge strane, smatra da se u zaljevu do konačnog rješenja spora mora primjenjivati pravilo crte sredine, prema konvenciji o pravu mora i međunarodnom pravu.

Izvor: Agencije