Izraelska desničarka u haljini s Al-Aqsom u Cannesu

Regev se na crvenom tepihu pojavila u bijeloj haljini na kojoj su prikazane građevine Jerusalema (Twitter)

Izraelska ministrica kulture i ekstremna desničarka Miri Regev skrenula je pažnju kontroverznom haljinom s prikazom Jerusalema, koju je nosila na Filmskom festivalu u Cannesu, kojom je odlučila poslati eksplicitnu političku poruku.

Regev se na crvenom tepihu festivala pojavila u bijeloj haljini na kojoj su prikazane najznačajnije i najpoznatije građevine Jerusalema, među kojim je i džamija Al-Aqsa.

“Ove godine slavimo 50 godina od oslobađanja i ponovnog ujedinjenja Jerusalema”, poručila je ministrica Regev, koja je haljinu naručila od dizajnera Aviada Arika Hermana, prenosi The Guardian.

“S ponosom slavim ovaj historijski datum, uz pomoć umjetnosti i mode, i sretna sam što ovo djelo izraelskog dizajnera Aviada Hermana izaziva toliko emocija i što odaje počast prekrasnom statusu našeg vječne prijestonice Jerusalema”, dodala je ona.

Međutim, dok Izrael prisvaja suverenitet nad cijelim gradom, većina međunarodne zajednice te Palestinci smatraju da je istočni dio grada pod izraelskom okupacijom.

Društvene mreže odmah su reagirale na izbor haljine ministrice Regev, a mnogi korisnici objavili su fotošopirane verzije haljine, za koje smatraju da bi bile prikladnije.

U jednoj je verziji zid kojim je Izrael okružio Palestince, na drugoj se vidi plamen iznad grada, a postoje i verzije na kojoj se vidi granatiranje Gaze.

Izraelski list Haaretz na Twitteru je napisao: “Miri Regev htjela je pokazati ponos Jerusalemom. Umjesto toga potpalila je bure smijeha.”

Korisnica Twittera Shira Makin napisala je: “Haljina Miri Regev je cool i sve to, ali nedostaje jedna sitnica: 370.000 Palestinaca koji žive u ‘ujedinjenom’ Istočnom Jerusalemu, što je 41 posto stanovništva.”

Izvor: Agencije