Papa proglasio djecu pastire iz Fatime svecima

U Fatimu, grad s 12.000 stanovnika, stiglo je i 2.000 novinara, 2.000 svećenika, 71 biskup i osam kardinala te 350 teških bolesnika (Reuters)

Papa Franjo proglasio je dvoje pastirske djece svetima u portugalskom svetištu Fatimi gdje im se, po katoličkom vjerovanju, prije sto godina ukazala Djevica Marija.

Papa Franjo je proglasio Francisca i Jacintu Marto svecima na subotnjoj misi koju je pratilo 400.000 hodočasnika. 

Nakon što se poklonio nad grobovima djece u Bazilici Gospe Fatimske, papa Franjo izgovorio je ritualnu formulu proglašenja svetim na portugalskom, popraćenu pljeskom vjernika.

Brojni su proveli dane u molitvama u Fatimi, recitujući stihove pred kipom Madonne. 

Brat i sestra i njihova rodica Lucia izvijestili su 13. maja 1917. da im se ukazala Djevica Marija dok su bili u snu. Kazali su kako im je povjerila tri tajne – nagovještavajući im apokaliptične vizije pakla, rata, komunizma i smrti pape – i zatražila je da se mole za mir i odricanje od grijeha, prenosi AP.

Francisco i Jacinta, preminuli od španske gripe u dobi od deset i devet godina, postat će najmlađi sveci u historiji Katoličke crkve koji nisu umrli kao mučenici.

Lucia dos Santos umrla je 2005. u 97. godini, a postupak njene beatifikacije je u toku.  

U Fatimi 4.000 novinara i svećenika

Papa Franjo je u Portugal doputovao u petak poslijepodne, a navečer je u Kapeli ukazanja u Fatimi molio u tišini. Na platou u centru fatimskog svetišta dočekalo ga je 400.000 hodočasnika, koje je u poruci mira pozvao da mu pomognu “srušiti sve zidove”.

“Za svijet, molim za slogu svih naroda”, rekao je papa, pozvavši vjernike da se vode “primjerom Francisca i Jacinte”. Tako ćemo “srušiti sve zidove i pobijediti sve granice, idući prema svim periferijama i navješćujući u njima Božju pravdu i mir”, istaknuo je papa Franjo.

Po katoličkoj predaji, Djevica Marija se pojavila u šest navrata od maja do oktobra1917. Jacinti, Franciscu i Luciji. Otkrila im je poruku podijeljenu na tri “tajne” koje je Katolička crkva ocijenila proročkim u historiji 20. stoljeća.

U Fatimu, grad s 12.000 stanovnika u centralnom dijelu Portugala, stiglo je i 2.000 novinara, 2.000 svećenika, 71 biskup i osam kardinala te 350 teških bolesnika koji se nadaju ozdravljenju. Franjo je četvrti papa koji je posjetio Fatimu u posljednjih pola stoljeća. Prvi je stigao Pavao VI, na 50. godišnjicu ukazanja 1967.

Izvor: Agencije