Rusija se protivi raketnom štitu u Evropi

Kremlj je rekao kako je cilj ovih sistema oslabiti njegov vlastiti nuklearni arsenal (EPA)

Američko raspoređivanje odbrambenog sistema protiv balističkih projektila u Rumuniji i planovi da postavi još odbrambenih sistema u Poljskoj krše postojeći ugovor o naoružanju, reklo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova u saopćenju.

Sjedinjene Države su aktivirale štit protiv projektila vrijedan 800 miliona dolara u Rumuniji prije skoro godinu dana i planiraju izgraditi još jedno takvo postrojenje u Poljskoj smatrajući to ključnim za odbranu sebe i Evrope od takozvanih odmetnutih država.

Kremlj je 2016. rekao kako je cilj ovih sistema oslabiti njegov vlastiti nuklearni arsenal.

Ministarstvo vanjskih poslova je u subotu reklo kako ovi planovi krše Ugovor o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INFT) koji su 1987. potpisali Sjedinjene Države i tadašnji Sovjetski Savez u nastojanju da uklone nuklearne i konvencionalne projektile kratkog i srednjeg dometa.

“Neporeciva je činjenica da je ovo veliko kršenje obaveza iz INFT-a”, reklo je ministarstvo na svojoj internetskoj stranici.

Protivljenje Euro Pro  

Istovremeno, ambasador rusije u Norveškoj je kazao da će raspoređivanje sistema evropske protivraketne odbrane (Euro PRO) u toj zemlji imati posljedice.

Tejmuraz Ramišvili je u intervjuu za norveški list Dagbladet rekao da će posljedice osjetiti ne samo kraljevina, već i cijela Sjevernoatlantska alijansa.

“Sa naše strane će uslijediti odgovor, ali ne samo Norveškoj već i čitavom NATO-u”, izjavio je ruski diplomata, odgovarajući na pitanje novinara kakva će biti reakcija Rusije na moguće pridruživanje skandinavskih zemalja evropskoj protivraketnoj odbrani.

“Rusija i Norveška mogu da imaju različite tačke gledišta na raketni štit NATO-a i to je potpuno normalno. Ipak, dobri susjedi treba da vode dijalog i nalaze rješenja koja zadovoljavaju obje zemlje. Rusija ne želi militarizaciju Arktika“, rekao je Ramišvili, koji je ranije naglasio da rukovodstvo skandinavske kraljevine odbija da razgovara sa Rusijom o pitanju koje brine Moskvu – budućoj ulozi Norveške u Euro PRO, prenio je Tanjug.

Prema riječima ruskog ambasadora, norveške vlasti treba da se zabrinu i razmisle o posljedicama nove politike sigurnosti prije nego što donesu odluku o norveškom doprinosu Euro PRO.

Izvor: Agencije