Rusija se protivi raketnom štitu u Evropi

Kremlj je rekao kako je cilj ovih sistema oslabiti njegov vlastiti nuklearni arsenal (EPA)
Kremlj je rekao kako je cilj ovih sistema oslabiti njegov vlastiti nuklearni arsenal (EPA)

Američko raspoređivanje odbrambenog sistema protiv balističkih projektila u Rumuniji i planovi da postavi još odbrambenih sistema u Poljskoj krše postojeći ugovor o naoružanju, reklo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova u saopćenju.

Sjedinjene Države su aktivirale štit protiv projektila vrijedan 800 miliona dolara u Rumuniji prije skoro godinu dana i planiraju izgraditi još jedno takvo postrojenje u Poljskoj smatrajući to ključnim za odbranu sebe i Evrope od takozvanih odmetnutih država.

Kremlj je 2016. rekao kako je cilj ovih sistema oslabiti njegov vlastiti nuklearni arsenal.

Ministarstvo vanjskih poslova je u subotu reklo kako ovi planovi krše Ugovor o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INFT) koji su 1987. potpisali Sjedinjene Države i tadašnji Sovjetski Savez u nastojanju da uklone nuklearne i konvencionalne projektile kratkog i srednjeg dometa.

“Neporeciva je činjenica da je ovo veliko kršenje obaveza iz INFT-a”, reklo je ministarstvo na svojoj internetskoj stranici.

Protivljenje Euro Pro  

Istovremeno, ambasador rusije u Norveškoj je kazao da će raspoređivanje sistema evropske protivraketne odbrane (Euro PRO) u toj zemlji imati posljedice.

Tejmuraz Ramišvili je u intervjuu za norveški list Dagbladet rekao da će posljedice osjetiti ne samo kraljevina, već i cijela Sjevernoatlantska alijansa.

“Sa naše strane će uslijediti odgovor, ali ne samo Norveškoj već i čitavom NATO-u”, izjavio je ruski diplomata, odgovarajući na pitanje novinara kakva će biti reakcija Rusije na moguće pridruživanje skandinavskih zemalja evropskoj protivraketnoj odbrani.

“Rusija i Norveška mogu da imaju različite tačke gledišta na raketni štit NATO-a i to je potpuno normalno. Ipak, dobri susjedi treba da vode dijalog i nalaze rješenja koja zadovoljavaju obje zemlje. Rusija ne želi militarizaciju Arktika“, rekao je Ramišvili, koji je ranije naglasio da rukovodstvo skandinavske kraljevine odbija da razgovara sa Rusijom o pitanju koje brine Moskvu – budućoj ulozi Norveške u Euro PRO, prenio je Tanjug.

Prema riječima ruskog ambasadora, norveške vlasti treba da se zabrinu i razmisle o posljedicama nove politike sigurnosti prije nego što donesu odluku o norveškom doprinosu Euro PRO.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO