Lideri EU-a jednoglasno usvojili smjernice za Brexit

Čvrst i pošten politički mandat EU-a 27-orice za pregovore o Brexitu je spreman, poručio je Tusk (AP)

Čelnici 27 zemalja članica Evropske unije “jednoglasno” su usvojili glavna načela predstojećih pregovora s Ujedinjenim Kraljevstvom o Brexitu, objavio je na Twitteru predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk.

“Smjernice usvojene jednoglasno. Čvrst i pošten politički mandat EU-a 27-orice za pregovore o Brexitu je spreman”, napisao je Tusk u poruci na društvenoj mreži tokom vanrednog samita u Briselu, prenosi Hina.

On je istakao da ne može biti razgovora o budućem odnosu, prije nego što se postigne dogovor o ključnim pitanjima, kao što su koliko Britanija duguje bloku i dodao da će dobrobit građana i porodica koje žive u drugim državama biti prioritet kada razgovori počnu.

Pregovarački okviri

Čelnici 27 zemalja članica Evropske unije sastali su se u Briselu na samitu čiji je cilj bio prihvatiti smjernice za pregovore o izlasku Velike Britanije kojima se definiraju pregovarački okvir i pregovaračke pozicije i načela kojih će se EU držati tokom pregovora.

Njemačka kancelarka Angela Merkel ranije je upozorila Britance da se neće moći nadati istim pravima kao neka zemlja članica Evropske unije nakon Brexita, kritizirajući određene “iluzije” u tom smislu u Velikoj Britaniji u ovom trenutku.

Izvor: Agencije