WMO: Velike šanse za dolazak El Niña ove godine

Pojava se povezuje s višim temperaturama na globalnom nivou, ali i neuobičajeno suhim, hladnim i ledenim zimama na sjeveru Evrope (EPA)

Šanse da se tokom 2017. godine ponovo javi globalni atmosfersko-okeanski fenomen El Nino iznose 50 do 60 posto, saopćila je u petak Svjetska meteorološka organizacija (WHO) nakon revizije izvještaja od prije dva mjeseca.

“Temperatura površine istočnog Pacifika povećala se za dva Celzijeva stepena, što je više od prosječne temperature tokom februara i marta, a što je utjecalo na pojavu obilnih padavina i smanjenu jačinu pasatnih vjetrova na području od Galapagosa do obala Ekvadora i Perua”, navodi se u saopćenju WMO-a.

Posljednji El Niño zabilježen je tokom 2015. i 2016. godine, a utjecao je na nezabilježenu sušu na Rogu Afrike, izbjeljivanje korala i zarazu Zika virusom u Južnoj Americi prije dvije godine.

Glasnogovornica WMO-a Clare Nullis izjavila je da je sada teško predvidjeti u kolikoj će mjeri biti snažan udar El Niña ove godine.

Klimatski poremećaj

U saopćenju organizacije navodi se i da su meteorološka predviđanja kreirana prije maja ili juna obično manje sigurna od onih koja se objavljuju kasnije tokom godine.

El Niño je globalni atmosfersko-okeanski fenomen, zapravo klimatski poremećaj koji nastaje zbog neuobičajenog zagrijavanja mora na površini ekvatorskog Pacifika uzrokovanog promjenama smjera kretanja zračnih struja u višim slojevima atmosfere.

Pojava se povezuje s višim temperaturama na globalnom nivou, ali i neuobičajeno suhim, hladnim i ledenim zimama na sjeveru Evrope. El Niño se javlja svake dvije do sedam godina. Dok na jednom dijelu Zemlje izaziva velike kiše i poplave, druga njena područja pogađaju suše.

Ime ovog meteorološkog fenomena potječe od španske riječi za dječaka jer se obično javlja oko Božića.

Izvor: Agencije