Desničarska Alternativa za Njemačku bez umjerenije politike

Koeln, Prosvjedi, Prosvjed, AfD, Konvencija
Konvencija AfD-a popraćena je masovnim protestima inicijativa koje se protive desnom populizmu i ekstremizmu (EPA)

Sudionici stranačke konvencije Alternative za Njemačku odbacili su u subotu u Koelnu zahtjev predsjednice stranke Frauke Petry za umjerenim smjernicama stranačke politike, što bi je otvorilo za šire slojeve društva i moguće koalicije s ostalim strankama.

“Stranka je načinila pogrešku”, rekla je Petry nakon što su poslanici kongresa odbacili zahtjev za uvrštenjem dokumenta o umjerenom pravcu stranačke politike na dnevni red konvencije.

“Slika AfD-a u javnosti ne smije biti previše obojana stajalištima glasne manjine unutar stranke”, rekla je Petry, zalažući se za “realnopolitičke” smjernice stranke, prenosi Hina.

Sukob između ekstremnog i umjerenog dijela

Time bi se, kako je dodala, stranka snažnije otvorila umjerenim biračima, čime bi postala atraktivnija i kao koalicijski partner.

Čelnica stranke u ovom dokumentu traži jasan odmak stranke od “fundamentalističkih” strujanja.

Dvodnevna stranačka konvencija desno-populističke partije, na kojoj bi trebao biti prihvaćen program za predstojeće parlamentarne izbore i izabrano novo stranačko vodstvo, počela je u subotu, uz jaku policijsku zaštitu i masovne prosvjede mirovnih inicijativa.

Odvija se u znaku sukoba između ekstremnog dijela stranke i umjerenog dijela, čiji je predstavnik i sama Petry, koja je početkom tjedna objavila kako ne stoji na raspolaganju kao kandidatkinja na parlamentarnim izborima u rujnu, najavivši da će ostati na mjestu predsjednice stranke do jesenskih izbora.

Sukob dviju struja mogao bi, po nekim procjenama, dovesti do toga da na kongresu uopće ne bude prihvaćen predizborni program.

Sukobe na vrhu stranke mnogi navode kao glavni razlog pada popularnosti AfD-a, koji je još do prije nekoliko mjeseci uživao podršku i do 15 posto birača.

Prema posljednjim ispitivanjima javnog mnijenja, stranku bi trenutačno biralo blizu 10 posto birača.

Predstavnici AfD-a uvijek iznova privlače pozornost javnosti spornim izjavama vezanim uz njemačku prošlost, posebice razdoblje nacionalsocijalizma, kao i radikalnim stajalištima vezanim uz odnos prema islamu i posebice migrantima.

Stranačka konvencija AfD-a popraćena je masovnim prosvjedima inicijativa koje se protive desnom populizmu i ekstremizmu.

Deseci hiljada protiv desnog ekstremizma

Pod sloganom “Koeln se suprotstavlja”, u gradu na Rajni okupilo se oko 50.000 prosvjednika, koji, uglavnom mirno, prosvjeduju protiv desnog ekstremizma.

Među prosvjednicima je i blizu tisuću pripadnika ekstremnog dijela lijevog političkog spektra koji su tijekom prijepodneva pokušali spriječiti dolazak članova AfD-a na kongres.

Kako bi spriječila prosvjednike da se približe hotelu u predgrađu Humarkt, gdje se održava kongres, policija u Koelnu poduzela je visoke mjere sigurnosti, prenosi Anadolija.

Iznad Koelna mogao se vidjeti i helikopter, a na ulicama oklopna vozila.

U sukobima s prosvjednicima dosad su ozlijeđena dva policajca, a više je prosvjednika privedeno.

U čitavom gradu je okupljeno blizu 4.000 policajaca, što je najveća policijska akcija u ovom gradu od održavanja summita G8 1999.

Izvor: Agencije