Masovni štrajk glađu Palestinaca u izraelskim zatvorima

Među zatvorenicima u izraelskim zatvorima nalazi se 250 maloljetnika (Arhiva)

Približno 1.500 Palestinaca koji su politički zatvorenici u izraelskim zatvorima stupilo je danas u masovni štrajk glađu kako bi se izborili za osnovna prava i razotkrili teške uvjete iza rešetaka.

Štrajk glađu, jedan od najmasovnijih u proteklim godinama, podudario se sa Danom zatvorenih Palestinaca koji se svake godine obilježava 17. aprila. Predvođeni zatvorenim liderom Fataha Marwanom Barghoutijem, štrajkuju palestinski zatvorenici širokog političkog spektra, a koji se nalaze u šest zatvora na teritoriji Izraela.

„Oni imaju centralne zahtjeve i nastavit će štrajkovati dok ih ne ispune. Zatvorenici vide štrajk glađu kao jedina vrata na koja mogu pokucati da ispune svoja prava. Iako je to jedna od najopasnijih i najtežih odluka, oni ovo čine jer su uvjeti boravka u zatvorima dodatno pali“, izjavila je za Al Jazeeru Amina al-Taweel, glasnogovornica Centra za studije zatvorenih Palestinaca čije je sjedište u Hebronu.

Javni telefoni

Izrael u zatvorima trenutno drži 6.500 palestinskih političkih zatvorenika, među kojima je i više od 500 administrativnih pritvorenika, pokazuju podaci grupe Addameer iz Jerusalema koja se bavi pravima zatvorenika.

Zatvorenici traže, između ostalog, postavljanje javnih telefona u svim zatvorima kako bi se moglo komunicirati sa porodicom, nastavak porodičnih posjeta na svaka dva mjeseca, omogućavanje nešto daljim rođacima da dolaze u posjetu, produženje trajanja posjeta i omogućavanje zatvorenicima da se fotografišu sa porodicama.

Mnogi od zatvorenih imaju problema zbog ljekarske nebrige u zatvorima. Zatvorenici moraju platiti liječenje i nemaju adekvatnu zdravstvenu skrb. Bolesni zatvorenici su također prijavili kako im nije dozvoljavano korištenje vode.

Od 1967. godine, više od 50 zatvorenih Palestinaca je umrlo zbog nedobijanja ljekarske pomoći u izraelskim zatvorima, kažu uz Palestinskog centralnog ureda za statistiku.

„Neki ljudi su četiri godine čekali na operaciju. Sada štrajkači traže okončanje ovog namjernog ljekarskog zanemarivanja“, ističe Al-Taweel.

‘Tajni dokazi’

Dodatno, zatvorenici zahtijevaju bolji tretman pri transportu između zatvora ili od zatvora do suda. Zatvorenici se inače prevoze u vozilima sa zatamnjenim prozorima, poznatim kao vozila Bosta. Ono je podijeljeno u uske metalne ćelije u kojima su zatvorenici okovani za ruke i noge i dugo su u mraku.

Drugi zahtjevi uključuju klimatizirane zatvore, obnovu kuhinja, omogućavanja zatvorenicima da imaju knjige, novine i odjeću, te da se okončaju prakse administrativnog pritvora u samicama. Ovi pritvorenici su uhapšeni na osnovu „tajnih dokaza“, ne znaju za šta se terete i ne mogu se braniti u sudu. Njihov pritvor se može neograničeno produžavati.

„Izraelske vlasti će biti odgovorne za bilo koje i za sve posljedice štrajka glađu – ukoliko neko od zatvorenika umre ili bude ekstremno bolestan – oni će se morati nositi sa time. Zatvoreni Palestinci zahtijevaju osnovna prava godinama“, navela je Al-Taweel.

Izvor: Al Jazeera