Putin i Tillerson u Moskvi o unapređenju odnosa Rusije i SAD-a

Sergej Lavrov, Rex Tillerson, Rusija, SAD
Lavrov: 'Udari SAD-a na vojnu bazu u Siriji predstavljaju kršenje prava' (AP)

Sjedinjene Američke Države i Rusija su se dogovorile da zajedno rade na međunarodnoj istrazi o eventualnom hemijskom oružju upotrebljenom u Siriji, prenosi AP. 

Američki državni sekretar Rex Tillerson izjavio je danas, nakon razgovora sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, kojem je prisustvovao i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, da postoji nizak nivo povjerenja između Moskve i Washingtona. 

“Veoma je nizak nivo povjerenja između dvije države”, rekao je Tillerson na konferenciji za novinare poslije razgovora i dodao da dvije najveće nuklearne sile na svijetu ne mogu da imaju ovakve odnose.

Tillerson je rekao da će biti formirane radne grupe koje će raditi na unapređivanju američko-ruskih odnosa i utvrđivanju problema.

Lavrov je rekao da su se Moskva i Washington dogovorili da je potrebno da UN istraže eventualno korištenje hemijskog oružja u Siriji.

On je rekao da Rusija smatra da nema potrebe usvajati rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o napadu u Siriji dok se ne okonča istraga.

Obnova linije vrućeg telefona

Ruski šef diplomatije je naveo da bi predsjednik Rusije Vladimir Putin mogao da obnovi vojnu vruću liniju sa SAD-om, ukoliko se Washington fokusira na borbu protiv Islamske Države Iraka i Levanta (ISIL) i drugih ekstremističkih grupa.

Govoreći o Siriji, Lavrov je kritikovao Zapad zbog nastojanja da svrgne sirijskog predsjednika Bashara al-Assada upozorivši da bi to podrilo međunarodne napore u borbi protiv ISIL-a i drugih ekstremista u Siriji.

On je naglasio da borba protiv ISIL-a treba da bude prioritet, a ne odlazak Assada sa vlasti.

Povodom navoda o miješanju Rusije u američke izbore, Lavrov je ponovo je rekao da Moskva ne vidi “nijednu činjenicu čak ni nagovještaj činjenice” koji dokazuju te američke tvrdnje, prenosi AP.

Prethodne vojne operacije

Lavrov je govoreći o raketnom napadu SAD-a na Siriju podsjetio na prethodne vojne operacije Washingtona širom svijeta uključujući i napad na SR Jugoslaviju, izveden bez saglasnosti Vijeća sigurnosti UN.

“Kada je reč o Siriji, razgovarali smo o historijskim činjenicama i Rex mi je rekao da je on nov čovjek u američkoj administraciji, te da ne želi da se bavi prošlošću. Međutim, svijet je takav da, ukoliko ne učimo iz historije, ništa nećemo postići ni u budućnosti”, rekao je Lavrov.

Ruski diplomata se osvrnuo i na bivšeg jugoslovenskog predsjednika Slobodana Miloševića „zbog koga je NATO započeo rat u centru Evrope i time najgrublje prekršio povelju UN-a i Helsinški finalni akt“, prenosi Sputnjik.

“Bombardovan je repetitor na Avali, što je vojni zločin po svim tumačenjima Ženevske konvencije, bombardovani su stambeni dijelovi gradova, gađana je i ambasada Kine, mostovi i vozovi. Tek nakon dva mjeseca, kada je već ponestalo municije i ciljeva, te zemlje su se obratile Vijeću sigurnosti“, istakao je Lavrov.

On je kao primjer naveo i bivšeg iračkog lidera Sadama Huseina, koga su objesili nakon invazije Iraka, kao i ubistvo libijskog vođe Moamera Gadafija.

“Eksperimente zasnovane na svrgavanju diktatora već smo vidjeli i jako dobro znamo kako se završavaju. Pozitivnih primjera ne mogu da se sjetim. Zbog toga, kada je reč o Siriji, Rusija ne igra na kartu pojedinca, kao što je Assad, već se zalaže za dogovor svih zaraćenih strana. Dijalog mora biti inkluzivan, a o sudbini zemlje treba da rješavaju isključivo Sirijci“, zaključio je Lavrov.

Pitanje antiruskih sankcija nije bila tema dašnjih razgovora u Moskvi, rekao je američki državni sekretar. 

Kremlj je ranije objavio da nije predviđen sastanak Tillersona i Putina, a mediji su izvještavali da bi razlog tome mogle bi biti napetosti izazvane američkim raketnim napadom na sirijsku zračnu bazu prošle sedmice.

Tillersonov prethodnik na dužnosti, John Kerry često se sastajao s Putinom i Lavrovim.

Putin je nekoliko puta primio upravo Tillersona dok je vodio Exxon Mobil, te ga lično odlikovao Ordenom prijateljstva – državnom nagradom Ruske Federacije.

Stoga se očekivalo da će se bivši naftaš sastati s Putinom za svog prvog posjeta Rusiji otkako je preuzeo dužnost državnog tajnika.

Razgovori Lavrova i Tillersona

Prethodno je, na sastanku s Tillersonom, Sergej Lavrov izjavio je da prošlosedmični udari SAD-a na zrakoplovnu vojnu bazu u Siriji predstavljaju kršenje prava i da je važno ne dopustiti da se takvi udari ponove, javio je Reuters.

“Važno nam je da znamo kakav je vaš stav, stav SAD-a, i kakve su istinske namjere američke administracije”, rekao je Lavrov na početku sastanka s Tillersonom, koji boravi u službenom posjetu Moskvi, u jeku tenzija povodom stanja u Siriji, prenosi Tanjug od agencije AFP.

Šef ruske diplomacije kazao je američkom kolegi da želi iskrene i poštene razgovore o formiranju široke protuterorističke koalicije.

“Mnogo smo puta rekli da smo spremni na konstruktivni dijalog na ravnoj nozi sa SAD-om”, rekao je Lavrov, poručivši da se Moskva zalaže za kolektivne akcije, navodi britanska agencija.

‘Oštre razlike u stavovima’

Tillerson je na sastanku s Lavrovim poručio da će linije komunikacije SAD-a s Rusijom uvijek ostati otvorene, ocijenivši da se današnji sastanak održava u važnom trenutku kako bi Rusija i SAD mogle precizirati polja od zajedničkog interesa.

Prema njegovim riječima, to se primjenjuje čak i kada su taktike različite.

“Želimo precizirati područja u kojima postoje oštre razlike u stavovima kako bismo shvatili zašto one postoje i kakvi su izgledi za smanjenje tih razlika”, objasnio je američki državni tajnik.

On je rekao da se raduje otvorenim, poštenim i iskrenim razgovorima kako bi se bolje definirali američko-ruski odnosi, navodi Reuters.

Izvor: Agencije