U Sinjaru ekshumirani ostaci 1.646 žrtava

Žrtve su pripadale jezidskoj etničkoj manjini (Reuters)

U iračkom gradiću Sinjaru otkrivena je 31 masovna grobnica. Iz tih grobnica ekshumirani su posmrtni ostaci 1.646 pripadnika jezidske etničke manjine, koji su bili žrtve oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Sreski načelnik u mosulskom distriktu Sinjar Mehma Halil kazao je za agenciju Anadolija kako je od oslobađanja tog mjesta od boraca ISIL-a u novembru 2015. godine dosad otkrivena 31 masovna grobnica s posmrtnim ostacima žrtava masovnih zločina koje su članovi te grupe počinili nad pripadnicima lokalne jezidske zajednice.

Bez preciznih lokacija

“Dosad su ekshumirani posmrtni ostaci 1.646 osoba, a ekshumacija na više lokaliteta i dalje je u toku. Tragamo za još najmanje 20 masovnih grobnica, za koje imamo određena saznanja, ali ne i precizne lokacije na kojima se nalaze”, kazao je Halil.

Borci ISIL-a kontrolirali su Sinjar od augusta 2014. do novembra 2015, kada su tu regiju oslobodile kurdske oružane snage pešmerge sa sjevera Iraka.

Krizu u Sinjaru iskoristili su i pripadnici Radničke partije Kurdistana, koji od ljeta 2014. djeluju u toj regiji u brojnim novootvorenim kampovima na planini Sinjar, navodi turska agencija.

Izvor: Agencije