G7 razmatra sankcije Rusima i sirijskoj vojsci

Putin je američki napad na Siriju nazvao agresijom na suverenu državu (EPA)

U Italiji je počeo dvodnevni sastanak najznačajnijih industrijskih zemalja svijeta G7. 

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson rekao je da se razmatra uvođenje sankcija pojedinim ruskim državljanima i sirijskim vojnim zvaničnicima.

To će, kako je rekao, biti odgovor na prošlosedmični napad hemijskim oružjem u Siriji, za koji američki saveznici krive vladu Bashara al-Assada i njegove ruske pomagače.

“Vrlo je važno u ovim okolnostima za svijet predstaviti jedinstven front. Apsolutno nema nejasnoća u poruci koju šaljemo Rusima: Žele li oni zadržati režim i ljude koji svoj narod napadaju otrovnim plinom? Ili žele raditi s Amerikancima i ostatkom zemalja G7 i drugih koji su za novu budućnost Sirije? Igra je sada promijenjena i važno je da Rusija čuje tu poruku”, rekao je Johnson.

“Mnogo je pitanja na koja treba odgovoriti u ova dva dana, na godišnjem skupu ministara vanjskih poslova zemalja G7. Pretpostavljamo da će objaviti neku vrstu zajedničkog saopćenja, jasnu poruku Rusiji da je sada vrijeme da prestane podržavati predsjednika Assada, te da bi trebala iskoristiti svoj politički utjecaj i dovesti Assada za pregovarački sto, u skladu s mirovnim sporazumom dogovorenim pod pokroviteljstvom UN-a”, javlja reporter Al Jazeere Neave Barker.

“Nekoliko zapadnih zemalja već je izrazilo podršku prošlosedmičnim zračnim napadima na sirijsku bazu, koje su izvele Sjedinjene Američke Države. Čuli smo i oštre izjave britanskog ministra vanjskih poslova Borisa Johnsona koji, također, prisustvuje samitu. Rekao je da bi Ujedinjeno Kraljevstvo bilo spremno podržati novi paket sankcija protiv Rusije ako se ne povinuje ovom novom zahtjevu. Kao što smo više puta čuli proteklih dana, jedan zračni napad ne čini strategiju i veliki je broj neodgovorenih pitanja o jasnoj promjeni američkog stajališta o predsjedniku Assadu. Znači li ovo da Amerika sada ima, u vojnom smislu, znatno aktivniju ulogu kad je riječ o Assadu? Kakve su posljedice po diplomatske odnose s Rusijom? I, naravno, šta sve ovo znači za nadu da će biti pronađeno političko rješenje sukoba? Ovo su pitanja koja će nešto kasnije vjerovatno biti postavljena američkom državnom sekretaru.”

Bez dogovora o klimatskim promjenama

U međuvremenu, ministri energetike sedam najjačih zemalja svijeta nisu postigli dogovor o borbi protiv klimatskih promjena.

Kako je izjavio italijanski ministar Carlo Calenda, zajednička deklaracija nije potpisana. Američka delegacija tražila je dodatno vrijeme, jer nova administracija još nema izrađenu vlastitu klimatsku politiku.

Tokom predsjedničke kampanje Donald Trump više puta je ponovio da ne vjeruje u klimatske promjene.

Izvor: Al Jazeera