Ekskluzivno: Proizvođači špijunske opreme krše zakone i sankcije

Proizvođači špijunske opreme krše zakone i zaobilaze međunarodne sankcije, pristajući da prodaju svoje proizvode državama koje su poznate po kršenju ljudskih prava, te klijentima koji ne otkrivaju krajnjeg korisnika opreme – čime oprema za prismotru lako dolazi u ruke oružanih grupa, korporacija, vlasti koje se bore protiv disidenata, kao i lidera opozicije, otkriva ekskluzivna istraga Al Jazeere.

Tokom četveromjesečne tajne operacije „Špijunaža kao biznis“, Al Jazeera je u tajnosti snimala predstavnike dvije italijanske kompanije i jedne kineske firme koji su bili spremi prodati špijunsku opremu kojom se na internetu mogu pratiti milioni osoba, kao i presresti telefonski razgovori i razmjena poruka, bez da posmatrač bude otkriven.

Dobavljači su se hvalili kako mogu zaobići zakone koristeći sestrinske i izdvojene kompanije, te objašnjavali kako je moguće zaobići regulacije izvoza tako što se laže o detaljima pošiljki i korištenjem trećih država koje su izuzete iz određenih pravila, kao lokacije u slanju.

Iran i Južni Sudan

Predstavljajući se kao posrednik koji kupuje za vlasti Južnog Sudana i Irana, naš izvještač James (lažno ime) uspio je dogovoriti poslove o kupovini uređaja za prismotru, a koji su zabranjeni Iranu dok bi u Južnom Sudanu doveli do većih zabrinutosti za kršenje ljudskih prava.

Dvije italijanske kompanije, IPS i AREA, pokazale su kako su spremne za moguće kršenje evropskih prava prodaje opreme koja bi na kraju stigla iranskim i južnosudanskim klijentima gdje bi se potom koristila za špijuniranje građana.

Semptian, kineska kompanija, bila je spremna prodati špijunsku opremu vrijednu gotovo tri miliona američkih dolara bez ikakvog znanja kome će ona na kraju doći u ruke.

Na pitanje našeg reportera suosnivaču Semptiana Franku Fengu da li su raniji kupci koristili paravanske kompanije, on je kazao: „Radili smo to. Ne znamo koja je privatna kompanija u pitanju, kao ni krajnji korisnik. I nije nas briga za to. Ovaj način poslovanja je dobar jer smo tako i ranije radili.“

Kompanije koje je kontaktirao naš prikriveni reporter izgleda da nisu imale problema kada je riječ o krivotvorenju dokumenata ako to znači da će se posao realizirati.

„Prvo, mi nemamo problema sa Iranom. Naravno, ta država je na listi zabrane izvoza. No, to je nešto sa čime se mi možemo izboriti“, kaže direktor prodaje IPS-a Ugo Castillo.

Izvor: Al Jazeera