Turske snage ostaju u Siriji

Sigurnosne mjere u regiji i dalje ostaju na najvišem nivou, poručeno je iz Ankare (EPA)

Turska vojska saopćila je da će njene snage ostati u Siriji iako je završena operacija “Štit Eufrata” na sjeveru te zemlje protiv grupe Islamska država Irak i Levant.

“Nastavit ćemo aktivnosti da bismo zaštitili nacionalnu sigurnost, omogućili našim raseljenim sestrama i braći iz Sirije da se vrate u svoju državu i da bismo osigurali sigurnost i stabilnost u regiji”, navodi se u saopćenju, javlja AFP.

Kako se navodi, ova “faza” operacije protiv ISIL-a i “terorista” u regiji je “uspješno završena”.

Kraj operacije “Štit Eufrata” objavio je premijer Turske Binali Yildirim, koji ipak nije isključio mogućnost novih vojnih akcija u Siriji, prenosi Tanjug.

Planovi o povlačenju

Agencija ukazuje da u to vrijeme ni Yildirim ni vrh Vijeća za nacionalnu sigurnost nisu naveli da li postoje planovi o povlačenju turskih trupa.

Deseci turskih vojnika ubijeni su u sukobima ISIL-a i sirijske opozicije koju podržava Turska.

Glasnogovornik predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, Ibrahim Kalin, izjavio je da završetak vojne operacije ne znači da će Turska ignorirati ono što se događa na njenoj južnoj granici.

“Ne treba ovo shvatiti kao da će Turska ostati ravnodušna prema rizicima ili da se neće angažirati tamo. Baš suprotno, sigurnosne mjere u regiji i dalje ostaju na najvišem nivou”, rekao je Kalin novinarima.

Izvor: Agencije