Nova runda pregovora o Siriji iduće sedmice

Astana, Sirija, Mirovni pregovori
Prvi mirovni pregovori u Astani održani su 23. i 24. januara, uz posredovanje Turske i Rusije (Reuters)

Ministarstvo vanjskih poslova Kazahstana priopćilo je kako će četvrta runda mirovnih pregovora o Siriji u Astani biti održana 14. i 15. ožujka.

Iz Ministarstva vanjskih poslova priopćeno je kako očekuju povratnu informaciju zemalja jamaca Turske, Rusije i Irana, kao i predstavnika režima sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada i sirijske oporbe, prenosi Anadolija.

U priopćenju je rečeno kako su na pregovore pozvani Ujedinjeni narodi, SAD i Jordan te da će prvog dana pregovora biti održani pretpregovori, a drugog dana glavni sastanak.

Prvi mirovni pregovori u Astani održani su 23. i 24. siječnja, uz posredovanje Turske i Rusije.

Dogovor o prekidu vatre

Zaraćene strane u Siriji dogovorile su prekid vatre u toj zemlji, koji je proglašen 30. prosinca 2016. godine.

Na prvim mirovnim pregovorima u Astani, kojima je, osim Turske i Rusije, prisustvovao i Iran, dogovoren je trilateralni mehanizam za nadzor implementacije i kršenja dogovora o prekidu vatre.

Drugi sastanak održan je 6. veljače, a 15. i 16. veljače održana je treća runda pregovora, na kojoj se razgovaralo o detaljima trilateralnog mehanizma.

Specijalni izaslanik UN-a za Siriju Staffan de Mistura na četvrtoj rundi mirovnih pregovora u Ženevi, okončanoj prošlog tjedna, izjavio je kako se procesi u Astani i Ženevi međusobno nadopunjuju.

Izvor: Agencije