Video: ‘Značajan napredak’ raketnih motora S. Koreje

[YouTube/Choson TV 조선]

Najnovije testiranje raketnog motora u Sjevernoj Koreji pokazalo je “značajan napredak” programa razvoja projektila, objavio je službeni Seul, komentirajući ubrzani razvoj kontroverznog vojnog programa sjevernog susjeda, dok je američki predsjednik Donald Trump kritizirao sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una.

“Imao sam sastanak o Sjevernoj Koreji. On se ponaša veoma, veoma loše. Kažem vam, on se ponaša veoma loše”, rekao je Trump novinarima.

Raketni motor “uspješno” je testiran, izvijestili su državni mediji, a test je očigledno pomno tempiran kako bi se vremenski podudario s posjetom američkog državnog sekretara Rexa Tillersona Aziji, napominje agencija AFP.

Testiranje raketnog motora nadovezalo se na niz sličnih poteza Pjongjanga u posljednje vrijeme, uključujući ispaljivanje četiri projektila u istočnom dijelu zemlje, koje je prikazano kao vježba napada na američke vojne baze u Japanu.

Trump je krtizirao Kim Jong-una

“Smatra se da je najnoviji test pokazao značajan napredak u funkcioniranju motora”, kazao je novinarima glasnogovornik južnokorejskog Ministarstva odbrane, prenosi Hina.

“Potrebne su, ipak, dodatne analize stvarne propulzivne snage i moguće primjene”, dodao je Lee Jin-woo.

Prošli put je Sjeverna Koreja na kopnu testirala raketni motor, koji se može upotrijebiti i u projektilima, u septembru prošle godine, također u prisustvu najvišeg političkog zvaničnika u zemlji.

Najnoviji test izveden je na kraju posjete šefa američke diplomatije Tokiju, Seulu i Pekingu, tokom kojeg je izjavio da će Washington napustiti “neuspjeli” pristup “strateškog strpljenja” prema Pjongjangu.

Tillerson je u Seulu također upozorio da je moguća američka vojna akcija protiv Pjongjanga, što je u oštroj suprotnosti s kineskim insistiranjem na diplomatskom i zaštitničkom pristupu susjedu.

Oružje za odbranu

Osiromašena i izolirana Sjeverna Koreja tvrdi da joj je nuklearno i raketno oružje potrebno za samoodbranu od “neprijateljskih snaga”, uključujući Sjedinjenje Američke Države i njihovog saveznika Južnu Koreju.

Od 2006. godine proveli su pet nuklearnih testova i lansirali niz projektila u sklopu nastojanja da razviju oružje koje bi dosegnulo američku teritoriju.

Stručnjaci se razilaze u ocjeni sjevernokorejskog vojnog programa, ali većina se slaže da je proteklih godina ostvaren značajan napredak.

Sve veća prijetnja iz Sjeverne Koreje potaknula je Seul i Washington da započnu s instalacijom moćnog američkog proturaketnog sistema u Južnoj Koreji.

Postavljanje sistema Završne odbrane na području velike nadmorske visine (THAAD) izazvalo je ljutite proteste u Kini i kineski bojkot južnokorejskih kompanija, dodatno opteretivši odnose Kine i SAD-a.

Izvor: Agencije