Video: ISIL žestoko brani centar Mosula


[Izvor: Amaq News]

Borci grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) i irački vojnici vode žestoke borbe za Stari grad u centru Mosula, posljednjeg važnog uporišta ISIL-a u Iraku, dok su snage pod kontrolom Bagdada istovremeno pokrenule kopnenu ofanzivu na četvrti Al-Nafat i Dur al-Muwazafin na sjeveru grada.

Iračka federalna policija objavila je da je 11. marta zauzela ulicu Halep u centru Starog grada, ali su irački mediji objavili da se već treći dan vode žestoke borbe za taj dio Mosula.

Intenzitet borbi za Stari grad Mosula pojačao se zbog učestalijih napada bombaša samoubica i premještanja snajperista ISIL-a u području koje je nekad bilo jedno od najvećih otvorenih tržnica u gradu.

Informativna agencija ISIL-a Amaq News objavila je snimak na kojem se vidi žestok otpor boraca te grupe u centru Mosula.

U nedjelju je američki zvaničnik izjavio da su borci ISIL-a opkoljeni u zapadnom Mosulu, jer su iračke snage prekinule sve pristupe cestom, izjavio je u nedjelju posebni američki izaslanik međunarodne koalicije protiv ISIL-a Brett McGurk.

“Svi borci koji se nalaze u Mosulu ondje će i umrijeti”, rekao je McGurk. “Odlučni smo ne samo pobijediti ih u Mosulu nego i spriječiti da pobjegnu.”

Američki zvaničnici nedavno su procijenili na 2.500 broj boraca ISIL-a prisutnih na zapadu Mosula te u gradu Tal-Afaru, na zapadu.

Grad je u junu 2014. osvojila oružana grupa u brzoj ofanzivi koja joj je omogućila da se domogne velikih dijelova iračke teritorije zapadno i sjeverno od Bagdada.

No, ISIL je otad izgubio 60 posto ukupne teritorije, kazao je McGurk.

Iračke snage preuzele su od ISIL-a “više od trećine” zapadnog dijela Mosula nakon pokretanja ofanzive na taj sektor grada 19. februara, kazao je general Man al-Sadi iz elitnih jedinica za borbu protiv terorizma.

Izvor: Agencije