Johnson: Izlazak iz EU-a bez dogovora bi bio ‘potpuno u redu’

Johnson je naglasio da je postizanje dogovora 'veoma vjerovatan' ishod pregovora (Arhiva)

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson ocijenio je da bi bilo “potpuno u redu” ukoliko bi Velika Britanija napustila Evropsku uniju bez dogovora o Brexitu.

Kazao je da to ne bi bilo “apokaliptično”, ukoliko bi britanska premijerka Theresa May morala da napusti pregovore o izlasku Velike Britanije iz EU-a “praznih ruku” jer bi, naglasio je, britanska ekonomija nastavila da napreduje.

Bivši konzervativni britanski ministar lord Michael Heseltine odbacio je kao “glupost” Johnsonovu tvrdnju, dok šef Konfederacije britanske industrije smatra da bi bilo “veoma loše za posao” kada dogovor ne bi bio postignut.

Nepostizanje dogovora loše i za Evropu

Povodom izvještaja u kojem se upozorava da bi izlazak Britanije iz EU-a bez postignutog dogovora vodio ka “destruktivnom ishodu”, što bi izazvalo štetne posljedice po obje strane, Johnson je ocijenio da je to “previše pesimistično”, prenosi Tanjug.

“Mislim da posjedujemo sve izglede da postignemo veoma dobar dogovor u periodu od sada do kraja pregovaračkog procesa 2019,”, poručio je Johnson.

On je naglasio da je postizanje dogovora “veoma vjerovatan” ishod pregovora i istakao da Velika Britanije ima snažnu ekonomiju i samouvjeren pregovarački tim, prenio je britanski Telegraph.

Britanski ministar za međunarodnu trgovinu Liam Fox prvobitno se saglasio sa svojim kolegom navodeći da “svakako ne bi bio kraj svijeta ukoliko ne bi bilo dogovora”.

Izvor: Agencije