Detalji razgovora Trumpa i Putina o ‘Novom START-u’

Telefonski razgovor s Putinom povećao je zabrinutost s obzirom na to da se čini da Trump nije pripremljen za razgovore sa stranim liderima (Arhiva)

Američki predsjednik Donald Trump u prvom telefonskom razgovoru s ruskim kolegom Vladimirom Putinom kritizirao je i nazvao lošim po Sjedinjene Američke Države sporazum iz 2010. godine kojim su se Washington i Moskva obavezali na smanjenje broja nuklearnih bojnih glava, saopćili su neimenovani američki zvaničnici.

Kada je Putin u telefonskom razgovoru 28. januara predložio proširenje sporazuma, poznatog kao “Novi START”, Trump je napravio pauzu kako bi se kod savjetnika raspitao o sadržaju sporazuma, tvrde dvojica aktuelnih i jedan bivši američki zvaničnik, prenosi agencija Reuters.

Nakon toga Trump je Putinu rekao kako je riječ o jednom od nekoliko loših sporazuma koje je sklopila administracija bivšeg predsjednika Baracka Obame i dodao kako “Novi START” favorizira Rusiju.

Isti izvori navode kako je Trump u razgovoru s Putinom govorio i o vlastitoj popularnosti.

Netačne tvrdnje u kampanji

Bijela kuća nije željela komentirati ove navode, a britansku agenciju uputila je na zvanično saopćenje, u kojem se “Novi START” uopće i ne spominje.

Sporazumom “Novi START” predviđen je rok do februara 2017. godine da SAD i Rusija smanje broj raspoređenih nuklearnih bojnih glava na 1.500, što je najmanja količina u nekoliko decenija.

Ograničava se i broj raspoređenih raketa na kopnu i podmornicama, kao i broj bombardera koji mogu nositi nuklearno oružje.

Tokom izborne kampanje 2016. godine Trump je rekao kako je Rusija bila lukavija pri sklapanju sporazuma, ali je netačno tvrdio kako sporazum omogućava Rusiji nastavak proizvodnje nuklearnih bojnih glava, a to ne dopušta SAD-u.

Državni sekretar Rex Tillerson na saslušanju u Senatu rekao je kako podržava rusko-američki sporazum.

Naveo je i kako SAD treba ostati u dijalogu s Rusijom i voditi računa o tome da Rusija ispunjava obaveze preuzete tim sporazumom.

Agencija Reuters napominje da nije imala uvid u bilješke o razgovoru te da je Kremlj bio nedostupan za komentar.

Telefonski razgovor s Putinom povećao je već postojeću zabrinutost s obzirom na to da se čini kako Trump nije primjereno pripremljen za razgovore sa stranim liderima, primjećuje britanska agencija.

Neinformirani lider

Uobičajeno je da predsjednik prije takvih razgovora primi pisani sažetak, koji sastavlja Vijeće za nacionalnu sigurnost u saradnji s nizom agencija, među kojima su i ministarstva vanjskih poslova, odbrane i obavještajnih službi.

Prije razgovora savjetnik i usmeno upoznaje predsjednika s materijom.

Izvori navode kako Trump nije bio usmeno informiran prije razgovora s Putinom.

“Novi START” može biti produžen za još pet godina, poslije 2012. godine, zajedničkim dogovorom.

Ako dvije najveće svjetske nuklearne sile ne dogovore nova smanjenja, imat će odriješene ruke, što će potencijalno pripremiti teren za novu utrku u naoružanju.

Senat SAD-a ratificirao je “Novi START” u decembru 2010. godine.

Izvor: Agencije