Turska vojska i sirijski pobunjenici u ofanzivi na Raqqu

Al-Bab je veliki cilj turske ofanzive počete u augustu na sjeveru Sirije (Arhiva)

Sirijske pobunjeničke snage potpomognute turskom vojskom osvojile su strateški važne brežuljke oko grada Al-Bab koji je u rukama oružane grupe Islamska država Irak i Levant, objavila je u srijedu turska vojska i najavila da je novi cilj osvojiti Raqqu, glavno uporište ISIL-a.

U saopćenju turske vojske se navodi da je 58 boraca ISIL-a ubijeno u zračnim udarima, topničkim napadima i sukobima, a da su dva turska vojnika ubijena te najmanje 15 ranjeno.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je da je time ostvaren važan napredak i da će sljedeći cilj biti sirijski grad Raqqa koji je zapravo ‘prijestolnica’ ISIL-a.

Bitka za Al-Bab mogla bi izrasti u sukob između turske i sirijske vojske, piše agencija Reuters.

“Noćašnjim napadom je odbrana ISIL-a slomljena i napredovanje se nastavlja”, rekao je zvaničnik iz turskog grada Gaziantepa.

Protjerati ISIL s granice

Al-Bab je veliki cilj turske ofanzive započete u augustu na sjeveru Sirije. Svrha operacije je protjerati ISIL s granice, ali i prekinuti napredovanje kurdske milicije koja pod zaštitom Sjedinjenih Država također ratuje protiv ISIL-a, pa je ‘trn u oku’ za tursku vladu.

Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR) navela je da su turske snage i njihovi saveznici okupljeni u Slobodnu sirijsku vojsku (FSA) osvojili brežuljak na zapadnoj periferiji grada.

“Ne znamo hoće li ga ISIL moći vratiti ili je sada u stanju propadanja”, rekao je Rami Abdulrahman, direktor te nevladine udruge sa sjedištem u Velikoj Britaniji,.

SOHR navodi da je u turskim bombardiranjima od decembra ubijeno mnogo ljudi, a Turska tvrdi da je napade izvodila tako da izbjegne civilne žrtve.

Tursko predsjedništvo objavilo je u srijedu da su predsjednik Recep Tayyip Erdogan i američki predsjednik Donald Trump u telefonskom razgovoru dogovorili da će zajednički napredovati u borbi protiv ISIL-a u Al-Babu i Raqqi.

Bijela kuća objavila je saopćenje u kojem se navodi da su se dvojica predsjednika obavezala “zajednički boriti protiv terorizma u svim njegovim oblicima”.

Izvor: Agencije