Pentagon: Izoliranje Raqqe u narednih nekoliko sedmica

Ranije je saopćeno da je cilj naredne faze kampanje protiv ISIL-a u Siriji potpuno okružiti njeno uporište Raqqu (Arhiva)

Američka vojska objavila je da očekuje da će kopnene snage uz podršku SAD-a narednih sedmica uspjeti gotovo potpuno izolirati Raqqu, uporište oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), čime će se pripremiti teren za napad za zauzimanje tog grada u Siriji.

“Očekujemo da će u narednih nekoliko sedmica grad biti gotovo potpuno izoliran i onda će doći trenutak odluke da se krene u napad”, rekao je glasnogovornik koalicije na čelu sa SAD-om, pukovnik Američkih zračnih snaga John Dorian, prenosi Reuters.

Dodao je da koalicija “neće dati tačno vrijeme napada za osvajanje grada”.

Postepeno okruživanje grada

Ranije je saopćeno da je cilj naredne faze kampanje protiv ISIL-a u Siriji potpuno okružiti njeno uporište Raqqu i odsjeći grad od područja koje kontrolira ta oružana grupa u Deir ez-Zoru na jugu.

Ofanziva saveza Sirijskih demokratskih snaga, u kojem je i kurdska milicija YPG, još u novembru 2016. godine počela je postepeno okruživati Raqqu, za koju se može reći da je prijestonica ISIL-a u Siriji.

Odsijecanje Raqqe od ISIL-ovih uporišta u pokrajini Deir ez-Zor na jugoistoku bit će najteži udarac toj grupi u Siriji.

Izvor: Agencije