UN: Izrael je prešao ‘tanku crvenu liniju’

Židovsko naselje, Zapadna obala, Palestina, Izrael
Očekuje se da zakon bude osporen pred Vrhovnim sudom, kao i da bi mogao naići na pravne prepreke (AP)

Novi izraelski zakon koji omogućava retroaktivnu legalizaciju blizu 4.000 kuća židovskih naseljenika izgrađenih na privatnom vlasništvu Palestinaca, prelazi “tanku crvenu liniju”, izjavio je u utorak predstavnik Ujedinjenih naroda za Bliski istok Nikolay Mladenov i dodao da taj zakon predstavlja “vrlo ozbiljan presedan”, prenosi AFP.

“Ovo je prvi put da je Knesset [izraelski parlament] legalizirao okupiranu palestinsku zemlju, posebno kada se radi o privatnom vlasništvu. To prelazi vrlo tanku crvenu liniju”, rekao je Mladenov, kako prenosi Tanjug.

Mladenov: SAD se očito konsultira

Prema njegovim riječima, zakon otvara mogućnost potpunog pripajanja Zapadne obale, čime potkopava “dvodržavno rješenje”.

Dodao je da usvajanjem zakona raste i mogućnost da se Izrael procesuira pred Međunarodnim sudom pravde, na što je upozoravalo i izraelsko državno tužiteljstvo.

Istovremeno, Mladenov je pozvao i na snažnu međunarodnu osudu legalizacije, ali je odbio kritizirati SAD nakon što je administracija Donalda Trumpa odbila to komentirati.

“Očito im treba da se konzultiraju, to je ipak nova administracija koja je tek počela raditi i trebat će im i vremena i prostora da ustanove svoje politike”, rekao je Mladenov.

Očekuju se pravne prepreke

Izrael je u ponedjeljak usvojio zakon o retroaktivnoj legalizaciji blizu 4.000 kuća židovskih naseljenika izgrađenih na privatnom vlasništvu Palestinaca, čije je najavljivanje izazvalo zabrinutost međunarodne zajednice i gnjev Palestinaca.

Očekuje se da zakon bude osporen pred Vrhovnim sudom Izraela, kao i da bi mogao naići na brojne pravne prepreke.

Zakonom je predviđeno da se vlasnici zemlje na kojoj su naseobine izgrađene obeštete novcem ili zemljom, čak iako ne žele pristati da se odreknu svoje imovine.

Izvor: Agencije