Žrtve u novim sukobima u Nagorno-Karabahu

Planinska regija Nagorno-Karabah većinom je naseljena Armencima, ali se nalazi unutar Azerbejdžana (EPA)

Ministarstvo obrane Azerbajdžana potvrdilo je da su u toku oružani sukobi u području Nagorno-Karabaha, a prema istom izvoru na azerbajdžanskoj strani ima i žrtava.

“Armenske snage napale su noćas položaje Azerbajdžana na različitim dijelovima linije sukoba”, navodi se u priopćenju tog ministarstva, javlja TASS.

Kasnije je informaciju o novim oružanim sukobima u Nagorno-Karabahu potvrdilo i armensko Ministarstvo obrane, no oni prozivaju azerbajdžansku stranu za provokacije.

“Iz dva pravca noćas je pokušan proboj na liniji sukoba”, stoji u njihovom priopćenju, uz napomenu kako na armenskoj strani nema žrtava.

Planinska regija Nagorno-Karabah većinom je naseljena Armencima, ali se nalazi unutar Azerbajdžana.

Sukob u Nagorno-Karabahu počeo je 1988. godine, kada je ta regija zatražila izdvajanje iz Azerbejdžana, podsjećaju agencije.

Sukobi i prošle godine

I prošle godine dogodili su se žestoki sukobi armenskih i azerbajdžanskih snaga, a mrtvih je bilo na obje sukobljene strane.

Nakon eskalacije sukoba, Azerbajdžan je jednostrano prekinuo neprijateljstva, ali i zaprijetio da će uzvratiti ako njegove snage budu napadnute.

Tada su suprotstavljene strane podržali Rusija, odnosno Turska.

Dok je Rusija izražavala zabrinutost zbog ozbiljnog rasta napetosti, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zavjetovao se tada da će Ankara podržavati svojeg saveznika Azerbejdžan “do kraja” u sukobu s Armenijom oko sporne regije, prenio je AFP.

Agencija podsjeća da je Turska, koja ima bliske kulturne i jezične veze s Azerbejdžanom, glavni saveznik Bakua.

Istovremeno, Ankara nema diplomatske veze s Armenijom, zbog sporenja oko masovnog ubijanja Armena u Otomanskom carstvu, koje Erevan smatra genocidom.

Izvor: Al Jazeera i agencije