Dok postoje atomske bombe, katastrofa je neizbježna

Beatrice Fihn: Trenutno se suočavamo s izborom koji je jasan - kraj nuklearnog oružja ili naš kraj (EPA)

Sve dok atomske bombe postoje, katastrofa je neizbežna, izjavila je direktorka Međunarodne kampanje za zabranu nuklearnog oružja i dobitnica ovogodišnje Nobelove nagrade za mir Beatrice Fihn.

“Trenutno se suočavamo sa izborom koji je jasan: kraj nuklearnog oružja ili naš kraj”, rekla je ona na konferenciji za novinare u norveškom Nobelovom komitetu, prenosi AP.

Naglasila je da, ukoliko se ne eliminiše, pre ili kasnije, doći će do upotrebe nuklearnog oružja.

Bomba nije sredstvo odvraćanja

“Impulsivni nastup besa, proračunata vojna eskalacija, teroristički ili kompjuterski napad ili potpuna nezgoda – videćemo upotrebu nuklearnog oružja, osim ako ga eliminišemo”, upozorila je Fihn.

Prema njenim rečima, “to oružje nas ne čini bezbednim, ono nije sredstvo odvraćanja, ono samo navodi druge države da nastave sa izradom sopstvenog”.

“Ako se ne osećate prijatno da [predsednik Sjeverne Koreje] Kim Jong-un ima nuklearno oružje, onda se ne osećate prijatno sa nuklearnim oružjem. Ako se ne osećate prijatno da [predsednik SAD-a] Donald Trump ima nuklearno oružje, onda se ne osećate prijatno sa nuklearnim oružjem”, rekla je ona.

Kampanja ICAN, koja okuplja više od 450 organizacija, bila je glavni pokretač snaga koje stoje iza međunarodnog sporazuma o zabrani nuklearnog oružja, koji je usvojen ranije ove godine.

Do sada se, kako agencija podseća, 53 države uključilo u sporazum, ali su ga samo tri ratifikovale, a za stupanje na snagu sporazuma potrebno je da ga ratifikuje 50 država.

Ni jedna nuklearna sila, kako se navodi, nije uključena u ovaj sporazum.

Velike sile bojkotuju dodjelu nagrade

Tri velike nuklearne sile, SAD, Velika Britanija i Francuska saopštile su da neće poslati svoje ambasadore na ceremoniju uručenja Nobelove nagrade, koja se u nedelju održava u norveškoj prestonici Oslu.

Satsuko Thurlow, koja je preživela atomsko bombardovanje Hirošime 1945. godine, zajedno sa Fihn, primiće nagradu, a kako je rekla, “nije previše iznenađena” tim diplomatskim odbijanjem.

“Ovo nije prvi put da se tako ponašaju… Pokušavali su na mnogo različitih načina da sabotiraju, diskredituju ono što smo mi pokušali da uradimo. Možda je ovo pokazatelj da su oni zaista iznervirani zbog uspeha koji smo do sada postigli”, rekla je Thurlow.

ICAN je postavio 1.000 crvenih papirnih ždralova ispred zgrade norveškog parlamenta, koje su napravila deca iz Hirošime.

Izvor: Agencije


Povezane

Sjeverna Koreja je, nakon lansiranja novog tipa interkontinentalne balističke rakete Hwasong-15, sebe opisala kao odgovornu nuklearnu silu.

Published On 29 Nov 2017
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO