Hamas: Trumpova odluka o Jerusalemu je objava rata

Palestinians shout slogans during a protest following U.S. President Donald Trump's announcement that he has recognized Jerusalem as Israel's capital, near Damascus Gate in Jerusalem's Old City
'Radit ćemo na podizanju Intifade pred licem cionističkog neprijatelja', rekao je Haniya (Reuters)

Vođa Hamasa Ismail Haniya rekao je povodom odluke SAD-a da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela da je to “objava rata usmjerena protiv Palestinaca” i zazvao na podizanje nove “Intifade”.

Haniya je u govoru održanom u Gazi rekao da je američki predsjednik priznavanjem “ubio” izraelsko-palestinski mirovni proces.

“Ova odluka ubila je mirovni proces, ubila je Oslo, ubila je dogovor o izgradnji naselja”, rekao je.

“Odluka Sjedinjenih Država je agresija, objava rata usmjerena prema nama, usmjerena protiv svetih mjesta kršćanstva i islama koji se nalaze u srcu Palestine”, dodao je.

“Radit ćemo na podizanju Intifade pred licem cionističkog neprijatelja”, kaže Haniya.

Poziv na ujedinjenje palestinskih frakcija

Haniya je naglasio činjenicu da Palestinci vide Jerusalem kao ujedinjen i glavni grad njihove buduće države.

“Jerusalem, cijeli Jerusalem je naš”, dodao je.

“Danas se nalazimo na kritičnoj tački u historiji palestinskog pitanja, a srce tog problema jest Jerusalem, na kritičnom mjestu za arapske i muslimanske nacije koje slijede provokativnu odluku, nepravednu odluku koju je usvojila američka administracija”, kaže Haniya.

Pozvao je sve palestinske frakcije da se hitno ujedine “kako bi izradile strategiju konfrontiranja okupaciji i američkoj politici na okupiranim teritorijama”.

“Pozivamo, pitamo i ističemo neophodnost reorganizovanja palestinske situacije kako bismo se suprotstavili ovom opasnom planu i kako bismo istakli kako je naš prioritet suočavanje s ovom provakativnom i nepravednom odlukom”, dodao je Haniya.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kritikovao je odluku američkog predsjednika Donalda Tumpa da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela rekavši da može cijelu regiju baciti u “vatreni krug”.

Odluka koja regiju baca u ‘vatreni krug’

“Takvi koraci bacit će regiju u vatreni krug. Šta ste željeli postići ovakvom odlukom, g. Trumpe? Kakav je to stav?”, rekao je Erdogan na aerodromu Esenboga prije nego što će otputovati za Grčku.

Američki predsjednik Donald Trump jučer je priznao Jerusalem kao glavni grad Izraela.

“Odlučio sam da je došlo vrijeme da zvanično priznamo Jerusalem kao glavni grad Izraela. Prethodni predsjednici davali su različita obećanja koja kasnije nisu ispunili. Ja danas ispunjavam svoje obećanje”, kazao je Trump na konferenciji za medije u Washingtonu.

Rekao je da je to korak koji će pomoći mirovnom procesu i da svaka zemlja ima pravo odlučivati o svom glavnom gradu, pa tako i Izrael.

“Naložio sam State Departmentu da počne s pripremama kako bi naša ambasada u Tel Avivu bila premještena u Jerusalem”, kazao je Trump.

Izvor: Al Jazeera i agencije