Fatah: Potpredsjednik SAD-a nije dobrodošao u Palestinu

Američko priznanje Jerusalema kao prijestolnice Izraela izazvalo je proteste gnjevnih Palestinaca (EPA)
Američko priznanje Jerusalema kao prijestolnice Izraela izazvalo je proteste gnjevnih Palestinaca (EPA)

Jibril Rajoub, visoki palestinski zvaničnik vladajuće partije Fatah predsjednika Mahmouda Abbasa, izjavio je u četvrtak da američki potpredsjednik Mike Pence, koji treba posjetiti tu regiju kasnije ovog mjeseca, “nije dobrodošao u Palestinu”.

“U ime Fataha poručujem da nećemo poželjeti dobrodošlicu Trumpovom zamjeniku na Palestinskim teritorijama. On je tražio da se sastane s Abbasom 19. decembra u Betlehemu, ali taj sastanak neće biti održan”, rekao je Rajoub, prenosi Reuters.

Predsjednik SAD-a Donald Trump saopćio je u srijedu da je došao trenutak da Jerusalem bude zvanično priznat kao prijestolnica Izraela, ignorirajući upozorenja arapskih i evropskih lidera, što je izazvalo proteste gnjevnih Palestinaca.

Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a

Tim povodom će i Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u petak održati vanrednu sjednicu.

Vijeće će od 16:00 sati po srednjoevropskom vremenu raspravljati o drugim temama, a Jerusalem će doći na red nakon toga, što znači oko podneva po mjesnom vremenu.

Sjednicu je zatražilo osam od 15 zemalja u Vijeću sigurnosti UN-a.

Među njima su četiri evropske – Švedska, Francuska, Italija i Velika Britanija, dvije južnoameričke – Bolivija i Urugvaj, te dvije afričke – Egipat i Senegal.

Te su zemlje zatražile da sjednica počne izlaganjem UN-ovog generalnog sekretara Antonia Guterresa.

Guterres je u srijedu, odmah nakon Trumpove objave, podsjetio da se od preuzimanja dužnosti u januaru protivi “svakoj jednostranoj mjeri”.

‘Prijestolnica dvije države’

Status Jerusalema može se riješiti samo u “direktnim pregovorima” Izraelaca i Palestinaca, upozorio je generalni sekretar UN-a.

“Nema alternative rješenju dvije države”, s “Jerusalemom kao prijestolnicom Izraela i Palestine”, dodao je.

U rezoluciji 2334 od 23. decembra 2016. godine Vijeće sigurniosti “ističe da neće priznati nikakvu promjenu granica od 4. juna 1967 godine, pa ni što se tiče Jerusalema, osim onih o kojima će se strane dogovoriti u pregovorima”.

Sjedinjene Američke Države, tada na čelu s Barackom Obamom, suzdržale su se tom prilikom, što je omogućilo donošenje te rezolucije.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO