EU: Izbori u Rusiji neregularni bez Navaljnog

Navaljnom je i službeno zabranjeno da se kandidira na predsjedničkim izborima (EPA)

Europska unija smatra da zabrana oporbenom čelniku Alekseju Navaljnom da se natječe na predsjedničkim izborima sljedeće godine dovodi u ozbiljnu sumnju politički pluralizam u Rusiji i izglede za demokratske izbore.

U priopćenju glasnogovornice Visoke predstavnici EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Federice Mogherini navodi se kako je Europski sud za ljudska prava presudio da Navaljni, koji je u Rusiji osuđen za pronevjeru, nije imao pravo na pravedno suđenje 2013. godine.

“Politički motivirane optužbe ne bi se smjele koristiti kao argument protiv političkog sudjelovanja. Očekujem od ruskih vlasti da osiguraju jednake uvjete za sve, uključujući i predsjedničke izbore koji će se održati 18. ožujka”, ističe EU.

U Bruxellesu očekuju da promatrači OSCE-a budu pozvani da promatraju te izbore.

Ankete prognoziraju uvjerljivu Putinovu pobjedu

Rusko izborno povjerenstvo je reklo da presuda, zbog koje je Navaljni dobio uvjetnu kaznu, a sam ju je u više navrata opisao kao politički motiviranu, znači da se ne može natjecati za predsjednika na izborima u ožujku.

Od trinaest članova povjerenstva, njih dvanaest glasalo je za zabranu. Jedan član povjerenstva bio je suzdržan navodeći mogući sukob interesa.

Ankete pokazuju velike izglede za Putinovu premoćnu pobjedu, što znači da bi na vlasti mogao ostati do 2024. godine.

Navaljni je samo ove godine bio tri puta u zatvoru, a sve pod optužbom za kršenje zakona jer je više puta organizirao javne skupove.

Navaljni pozvao na bojkot izbora

Karizmatičnom pravniku zaslužnom za istragu o korumpiranosti ruske elite rusko izborno povjerenstvo odbilo je kandidiranje na izborima predviđenima za 18. ožujka na kojima bi predsjednik Vladimir Putin trebao dobiti četvrti mandat.

Navaljni je pozvao na bojkot izbora nakon te odluke koju osuđuje kao “namještenu” aferu kako bi ga se udaljilo iz politike.

U međuvremenu se oglasio i Kremlj, koji je stao u obranu “legitimnosti” predsjedničkih izbora bez Navaljnog.

“Nesudjelovanje jedne od osoba koja se željela kandidirati zbog zakona ne može ni u kojem slučaju dovesti u pitanje legitimnost izbora”, kazao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Izvor: Agencije