Rusija: Nema razloga za vojno prisustvo SAD-a u Siriji

Russian President Putin, Defence Minister Shoigu and Syrian President Bashar al-Assad visit the Hmeymim air base in Latakia Province
Sjedinjene Američke Države saopćile da nisu zapazile nikakvo znatno povlačenje ruskih borbenih trupa iz Sirije (Reuters)

Nema razloga da američka vojska ostane u Siriji, a razlozi kojim Washington opravdava prisustvo vojske SAD-a u Siriji su neosnovani, rekao je Aleksandar Lavrentijev, izaslanik ruskog predsjednika Vladimira Putina za Siriju, na pregovorima u prijestolnici Kazahstana, Astani.

“Svaki razlog kojim su Amerikanci opravdali svoje vojno prisustvo je izgovor i smatramo da njihovo vojno prisustvo (u Siriji) mora da se okonča”, rekao je Lavrentijev novinarima nakon nove runde pregovora o Siriji, sa predstavnicima Irana i Turske, prenosi Reuters.

On je rekao da Rusija, Turska i Iran žele da se fokusiraju na postavljanje temelja za održavanje Kongresa sirijskih naroda u Sočiju početkom iduće godine.

Ove tri države odlučit će u petak o datumu Kongresa, međutim, odabir delegata mogao bi da traje i do tri sedmice.

Turska se prošlog mjeseca usprotivila prisustvu glavnih kurdskih grupa iz Sirije na kongresu.

Navodno povlačenje ruskih snaga

Sjedinjene Američke Države prije desetak dana su saopćile da nisu zapazile nikakvo znatno povlačenje ruskih borbenih trupa iz Sirije uprkos tome što je ruski predsjednik Vladimir Putin najavio da će doći do povlačenja.

“Nije bilo značajnog smanjenja broja vojnika nakon objave Rusije da će se povući iz Sirije”, rekao je glasnogovornik Pentagona, major Adrian Rankine-Galloway, javio je Reuters.

Ministarstvo odbrane Rusije ranije je objavilo da se dio ruskih jedinica raspoređenih u Siriji vratio u Rusiju, čime je počelo povlačenje “znatnog dijela” ruskih snaga, koje je najavio Vladimir Putin.

Izvor: Agencije