FSB: Na strani terorista 4.500 Rusa

ISIL
General Al-Sadi kaže da su preostale ćelije ISIL-a i dalje prijetnja po sigurnost u Kirkuku i ostatku Iraka (Reuters)

Gotovo 4.500 ruskih građana otišlo je u inozemstvo da bi se borili “na strani terorista”, rekao je Aleksandar Bortnjikov, direktor ruske Federalne službe sigurnosti (FSB), koja se sprema za njihov povratak nakon što je grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) izgubila gotovo sve teritorije u Iraku i Siriji.

Dosad su ruske službe izvijestile o 2.900 ruskih državljana u oružanim grupama, najvećim dijelom porijeklom iz nestabilnih muslimanskih republika na Kavkazu.

Prema Bortnjikovljevim riječima, tokom pet godina više od 9.500 ljudi bilo je na sudu “zbog zločina povezanih s terorizmom ili ekstremizmom”, prenosi Beta.

Nakon što je predsjednik Rusije Vladimir Putin objavio povlačenje dijela ruskih snaga iz Sirije, FSB je izrazio zabrinutost zbog povratka boraca oružanih grupa iz Sirije. U Rusiji se sljedeće godine održava Svjetsko prvenstvo u nogometu.

Grupa ISIL i sirijski ogranak Al-Kaide više su puta prijetili Rusiji osvetom od početka vojne intervencije u Siriji 2015. godine.

Mete napada

Rusija je bila meta više napada tokom prethodnih mjeseci, a u napadu na metro u Sankt Peterburgu 3. aprila poginulo je 16 ljudi.

Putin je u utorak izjavio da trenutna situacija “zahtijeva pronalaženje novih, efikasnijih metoda za odgovore na izazove i prijetnje u svijetu” i naglasio važnost saradnje obavještajnih službi.

On je u nedjelju zahvalio predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trumpu za “obavještajne podatke koje je proslijedila CIA”, što je omogućilo sprečavanje planiranog napada u Sankt Peterburgu.

Prethodnih dana specijalne snage izvele su više operacija koje su dovele do hapšenja ili smrti osumnjičenih pripadnika grupe ISIL.

Izvor: Agencije