Mogherini: EU i dalje poštuje konsenzus o Jerusalemu

Federica Mogherini kaže da će Evropska unija nastaviti poštivati 'međunarodni konsenzus' o Jerusalemu (EPA)
Federica Mogherini kaže da će Evropska unija nastaviti poštivati 'međunarodni konsenzus' o Jerusalemu (EPA)

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini izjavila je u ponedjeljak da će EU nastaviti poštivati “međunarodni konsenzus” o Jerusalemu.

Ona je medijima u Briselu kazala da je jedino “realno rješenje konflikta između Izraela i Palestine zasnovano na dvodržavnom rješenju, s Jerusalemom kao prijestolnicom obje države”, prenosi AP.

Mogherini se sastala s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyjahuom, kako bi se našlo rješenje za problem nastao nakon što je američki predsjednik Donald Trump priznao Jerusalem kao prijestolnicu Izraela.

Netanyahu, koji boravi u posjeti sjedište EU-a, pohvalio je objavu američkog predsjednika.

Osuda Trumpovog poteza

Kazao je kako očekuje da će i Evropljani slijediti njegov primjer.

“To omogućuje mir, jer je priznavanje stvarnosti suština mira, temelj mira”, rekao je Netanyahu novinarima nakon što se susreo s Mogherini.

“Sada se poduzimaju napori da američka administracija iznese novi mirovni prijedlog. Mislim da bi trebali dati šansu miru. Mislim da bi trebali vidjeti što se predlaže i možemo li unaprijediti taj mir.”

Netanyahu je rekao da će Trumpov potez, koji su osudili Palestinci i evropske vlade, doprinijeti miru na Bliskom istoku.

Izvor: Agencije


Povezane

Bijes zbog američke odluke da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela bio je povod za proteste širom svijeta. Na okupiranim palestinskim teritorijama već četiri dana traju okršaji, a danas su protesti organizirani i u drugim dijelovima svijeta.

Američko priznanje Jerusalema kao glavnog grada Izraela Arapska liga okarakterizirala je kao opasno kršenje međunarodnog prava. Arapski lideri pozvali su američkog predsjednika Donalda Trumpa da povuče tu odluku i najavili da će od Vijeća sigurnosti UN-a zatražiti da rezolucijom odbaci takvu odluku. U Jerusalemu je Josip Šarić.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO