Abadi postavio zastavu na granici sa Sirijom

Irak, Zastava, Vojska, Vojnici
Iračke snage oslobodile su Al-Qaim i okolna područja  (EPA)

Irački premijer Haider al-Abadi postavio je u nedjelju zastavu Iraka na granični prijelaz sa Sirijom, nekoliko dana nakon što su iračke snage preuzele kontrolu nad njim od skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Kako je javila iračka televizija, Abadi je posjetio nedavno oslobođeni grad Al-Qaim i obližnji prijelaz Husaybah na zapadu Iraka, koji su donedavno bili važna ruta za ISIL dok je ta skupina kontrolirala velika područja u Iraku i Siriji, prenosi Tanjug agenciju AP.

Očekuje se da će se pripadnici skupine preorijentirati na poduzimanje manjih napada, sada kada nemaju više tako značajan teritorij.

Al-Qaim i okolna područja prošlog tjedna oslobodile su iračke snage uz pomoć koalicije predvođene SAD-om.

Iračke snage u petak su ušle u taj najveći grad u posljednjem bastionu ISIL-a u toj zemlji, priopćili su ranije vojni zapovjednici.

Artiljerijski napadi

Iračke snage pokrenule su u petak rano ujutro artiljerijske napade vatre po položajima pripadnika ISIL-a u gradu, podržane zračnim udarima koalicije pod američkim vodstvom.

Vladine snage pokrenule su operaciju prošlog tjedna na zauzimanju Al-Qaima i njegovog okruženja, pustinjskog džepa teritorija duž rijeke Eufrat, u blizini granice sa Sirijom.

Dom za gotovo 150.000 ljudi, uglavnom iz sunitskih plemena, grad je bio posljednji irački ostatak samoproglašenog kalifata ISIL-a, nakon što je osvojio velike dijelove Iraka i Sirije u 2014. godine.

Koalicija pod američkim vodstvom tvrdi da je gotovo 15.000 boraca ISIL-a ostalo u regiji, za koju se očekuje da će biti poprište “posljednje velike bitke” protiv te oružane grupe u Iraku.

Izvor: Agencije