Zvanično potvrđeno: Sirijska vojska zauzela Deir ez-Zor

Operacije za osvajanje Deir Ezzora trajale su dva mjeseca (Reuters)

Sirijska vojska preuzela je potpunu kontrolu nad istočnim gradom Deir ez-Zorom od skupine Islamska država Irak i Levant, javili su sirijski vojni izvori i državna televizija.

“Oružane snage, u suradnji sa saveznicima, u potpunosti su oslobodile grad Deir ez-Zor od ostataka terorističke organizacije Daesh”, izjavio je vojni izvor, koristeći arapski akronim za ISIL.

Ta je naoružana skupina godinama držala u okruženju enklavu pod vladinom kontrolom u gradu dok vojska nije probila blokadu početkom rujna te počela borbe za dijelove grada pod vlašću ISIL-a.

Vojska je osvojila četvrti Al-Hamidiya, Sheikh Yassin, Al-Ardhi i Al-Rashidiya u posljednjim borbama, a četvrt Al-Hawiqa ostala je posljednja pod kontrolom ISIL-a, javila je vojna medijska jedinica kojom upravlja saveznik sirijske vojske Hezbollah.

Sirijska državna televizija izvještava da je taj grad “potpuno oslobođen od terorizma”.

Centar proizvodnje nafte

Deir ez-Zor, na zapadnoj obali Eufrata, najveći je i najbitniji grad u istočnoj Siriji, te predstavlja središte sirijske proizvodnje nafte.

U ofenzivi sirijske vojske, podržane Rusijom, Iranom i šiitskim milicijama, i u posebnoj ofenzivi sirijskih milicija koje uživaju američku podršku, ISIL je potisnut u uske džepove teritorija nedaleko iračke granice, prenosi Reuters.

Prethodno je sirijski Opservatorij za ljudska prava, sa sjedištem u Londonu, priopćio da su snage sirijske vlade protjerale pripadnike ISIL-a iz Deir ez-Zora nakon ofenzive koju su podržale zračne snage Rusije i koja je trajala dva mjeseca.

Izvor: Al Jazeera i agencije