Oxford oduzeo Aung San Suu Kyi odličje grada

Aung San Suu Kyi
Krajem septembra je Univerzitet Oxfordsko odlučilo skinuti sa zida portret Suu Kyi, svoje nekadašnje studentice (EPA)

Mijanmarska čelnica Aung San Suu Kyi ostala je bez visokog odličja britanskog grada Oxforda, zbog “nedjelovanja” u upravljanju krizom oko Rohinja, objavilo je Općinsko vijeće.

“Kad je Aung San Suu Kyi primila odličje Freedom of the City 1997. godine, bilo je to jer je utjelovljavala vrijednosti tolerancije i internacionalizacije Oxforda”, priopćilo je Općinsko vijeće, kako prenosi Hina.

“Danas smo donijeli odluku, prvu takve vrste, da joj oduzmemo najveće priznanje grada, zbog njezina nedjelovanja protiv ugnjetavanja manjine Rohinja”, dodaje se u tekstu, objavljenom nakon što je ta odluka izglasana jednoglasno u ponedjeljak navečer.

Krajem rujna ugledno Oxfordsko sveučilište odlučilo je skinuti sa zida portret Aung San Suu Kyi, svoje nekadašnje studentice.

Bob Geldof vratio nagradu

Nedavno je irski glazbenik i aktivist u borbi protiv siromaštva u svijetu Bob Geldof vratio svom rodnom gradu nagradu “Sloboda grada Dublina” te rekao da je ne može zadržati, s obzirom na to da je tu nagradu dobila i mijanmarska čelnica Aung San Suu Kyi.

Više od 600.000 muslimana iz mijanmarske pokrajine Rakhine prebjeglo je u izbjegličke logore u Bangladeš, nakon vojnih operacija koje su Ujedinjeni narodi opisali kao operacije etničkog čišćenja, a Mijanmar ih je pokrenuo nakon napada pobunjenika Rohinja.

Stanje s Rohinja muslimanima izazvalo je ogorčenost širom svijeta te je bilo i poziva da se Suu Kyi oduzme Nobelova nagrada za mir koju je dobila 1991. godine jer nije osudila mijanmarske vojne akcije.

Izvor: Agencije