Britanija: Prvo sporazum o trgovini s EU-om, pa irska granica

Brexit, Zastave, Velika Britanija, EU
Usprkos svom trudu najsrčanijih euroskeptika, zvonjavom Big Bena se Brexit slaviti neće (EPA)

Ne može biti konačnih odluka o budućnosti irske granice sve dok Velika Britanija i Evropska unija ne postignu trgovinski sporazum, izjavio je Liam Fox, britanski ministar za međunarodnu trgovinu.

Britanski ministar je to rekao nakon što je komesar Republike Irske za EU izjavio da bi Dublin mogao staviti veto na trgovinske pregovore u okviru procesa Brexita, prenose agencije.

Fox kaže da bi bilo teško rješavati pitanje irske granice dok su odnosi Velike Britanije s EU-om nakon Brexita neizvjesni.

“Ne želimo uvođenje čvrste granice, ali će Velika Britanija napustiti carinsku uniju i jedinstveno tržište”, rekao je Fox.

Odlaganje napretka u Brexitu

Dublin, s druge strane, traži pisanu garanciju da neće biti “čvrste” granice između Republike Irske i Sjeverne Irske, navodi Reuters.

Fox je, također, optužio Evropsku komisiju da je “opsjednuta” zbližavanjem svojih država članica, što, kako je naveo, odgađa napredak u pregovorima o Brexitu.

EU je saopćila da “dovoljan napredak” mora biti postignut po pitanju granice između Republike Irske i Sjeverne Irske, pored druga dva ključna pitanja, da bi lideri EU-a na samitu 14. i 15. decembra mogli odobriti početak trgovinskih pregovora naredne godine.

Izvor: Agencije