Argentinska mornarica: Čini se da je podmornica eksplodirala

Podmornica je nestala 15. novembra, a u njoj su u tom trenutku bila 44 člana posade (EPA)

Moguće je da je argentinska podmornica “ARA San Juan”, koja je nestala prošle sedmice na južnom Atlantiku, eksplodirala, objavila je u četvrtak argentinska mornarica.

Glasnogovornik mornarice Enrique Balbi odbacio je mogućnost napada i rekao da je moguće da se eksplozija dogodila unutar podmornice i da je nije raznijela.

Međunarodna organizacija Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa (CTBTO), koja vodi globalnu mrežu stanica za osluškivanje mogućih tajnih atomskih eksplozija, detektirala je 15. novembra “neuobičajen signal” u moru u blizini mjesta gdje je nestala argentinska podmornica.

Dvije njene stanice detektirale su neuobičajen signal, saopćio je CTBTO u izjavi.

‘Implozija’ umjesto eksplozije

Dodaje se da je informaciju prenio argentinskim vlastima, koje koordiniraju potragu za podmornicom “ARA San Juan”, na kojoj su bila 44 člana posade kada je nestala prošle sedmice.

Informacija se podudara s “hidroakustičkom anomalijom” koju su detektirali senzori SAD-a i međunarodne organizacije, rekao je Balbi.

To je mogla biti “implozija”, umjesto eksplozije, što znači da je bila ograničena na plovilo i da ga nije raznijela, kazao je Balbi.

Izvor: Agencije