Rusija kritizira izvještaj UN-a o napadu sarinom u Siriji

Više od 87 osoba je stradalo u napadu nervnim gasom na grad u sjeverozapadnoj provinciji Idlib (AP)

Rusija je u četvrtak odbacila kao “površan i neprofesionalan” izvještaj komisije na čelu s Ujedinjenim narodima, u kojem je sirijska Vlada optužena za napad gasom sarinom na grad Khan Shaykhun, koji je pod kontrolom pobunjenika.

“Smatramo da se izvještaj pokazao kao površan, neprofesionalan i amaterski”, rekao je šef odsjeka za sigurnost i razoružanje pri ruskom Ministarstvu vanjskih poslova Mihail Uljanov, prenosi AFP.

Uljanov je zaključio da je ta misija istraživanje sprovela “sa distance, što je samo po sebi skandal”.

U izvještaju UN-a, u koji je AFP imao uvid krajem oktobra, a koji je Sirija odbacila, navodi se da je Vlada sirijskog predsednika Bashara al-Assada odgovorna za smrtonosni napad sarinom na grad pod kontrolom pobunjenika u Siriji u aprilu ove godine.

Sarin zabranjen konvencijom

Sarin se smatra oružjem za masovno uništenje, a proizvodnja i skladištenje tog gasa je stavljena van zakona po Konvenciji o hemijskom oružju iz 1993. godine.

Više od 87 osoba je stradalo u napadu nervnim gasom na grad u sjeverozapadnoj provinciji Idlib u Siriji.

Prošlog mjeseca su istražitelji za ratne zločine UN-a saopćili da imaju dokaze da sirijske zračne snage stoje iza napada, uprkos tome što je Damask u više navrata negirao te navode.

Izvor: Agencije