Hariri se vraća u Liban u srijedu

Hariri je u predsjedničkoj palači dočekan sa „počastima koje pripadaju premijeru“ (AP)

Libanski premijer u ostavci Saad Hariri potvrdio je da će se vratiti u tu državu u srijedu, povodom proslave Dana nezavisnosti.

“Vratit ću se u Liban u narednim danima”, rekao je Hariri u Parizu, gdje se sastao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom koji posreduje u političkoj krizi u Libanu.

“Sudjelovat ću u proslavi Dana nezavisnosti i tada ću objaviti svoj stav o svim pitanjima.”

Ranije u subotu, Macron je dočekao Haririja u Elizejskoj palači sa „počastima koje pripadaju premijeru“ nekoliko sati nakon što je libanski premijer doputovao u Francusku iz Rijada, gdje je 4. novembra objavio iznenadnu ostavku.

Na stepenicama palače Macron je poljubio Haririja prije nego što su uz osmijehe pozirali okupljenim brojnim fotografima.

Prije nego što je dočekao Haririja, Macron je telefonski razgovarao s predsjednikom Libana Michelom Aounom koji mu je zahvalio na zastupanju interesa Libana, objavila je palača.

Aoun je potvrdio kako će Saad Hariri „biti u Bejrutu 22. novembra na nacionalni praznik“.

Hariri je u Pariz stigao sa suprugom Larom al-Azm.

Politička kriza

Liban je nekada bio pod protektoratom Francuske, koja je sada posrednik u nastaloj krizi, jer libanski zvaničnici tvrde da je Hariri bio zatočen u saudijskoj prijestonici Rijadu.

Macron je pozvao Haririja i njegovu porodicu na “nekoliko dana” u Francusku ne bi li se kriza prebrodila.

Hariri je prihvatio poziv u dogovoru sa Saudijcima. On je u unaprijed snimljenom obraćanju emitovanom na saudijskoj televiziji objavio ostavku, rekavši da se Iran, rival Kraljevine, i libanski proiranski Hezbollah miješaju u regiji i da strahuje za svoj život.

Potom se u Libanu špekuliralo da Hariri ne može otići iz Rijada i da je bio primoran na ostavku.

Predsjednik Libana Michel Aoun rekao je da je premijer zatočen, a Saudijska Arabija odbacila je te optužbe.

Aoun čeka da se Hariri vrati u Bejrut da odluči o njegovoj ostavci, koju nije prihvatio dok je Hariri ne preda zvanično u Bejrutu ili dok je ponovno ne razmotri.

Izvor: Agencije